Kvůli nové výstavbě praská infrastruktura obcí ve švech. Developeři za to platí

Developeři obcím přispívají také na čistírny odpadních vod.

Developeři obcím přispívají také na čistírny odpadních vod. Zdroj: Středočeské vodárny

Developerské projekty i nová individuální výstavba zatěžují infrastrukturu obcí na hranici únosnosti.(ilustrační foto)
Kladno nedávno založilo Fond rozvoje města a zveřejnilo sazby pro stavebníky. (ilustrační foto)
Příspěvky od developerů vybírají kvůli silné výstavbě například ve středočeských Říčanech.
Pomalu se stává normou, že investoři přispívají radnicím na vylepšení infrastruktury a zařízení typu školek. (ilustrační foto)
Developeři obcím přispívají i na čistírny odpadních vod.
7
Fotogalerie

Developerské projekty i nová individuální výstavba zatěžují infrastrukturu obcí na hranici únosnosti. Zvláště palčivě to pociťují ve Středočeském kraji okolo Prahy a v Jihomoravském kraji poblíž Brna. Tedy v regionech s nejsilnější bytovou výstavbou v Česku. Pomalu se tam stává normou, že investoři přispívají radnicím na vylepšení infrastruktury a zařízení typu školek.

Kritická je situace například v Kladně, kde čistírna odpadních vod už nezvládá pojmout nové přípojky. Její kapacita stačí pro 70 tisíc obyvatel, které už ale Kladno má. Developeři však jen v nejbližších letech chystají projekty až pro čtyři tisíce lidí. Město proto musí investovat kolem 85 milionů korun do stavby nové čističky. 

„Stavební projekty jsou pozitivní cestou rozvoje města i okolí, ale vznikají další náklady na vodohospodářskou infrastrukturu nebo předškolní vzdělávací zařízení, které zatěžují rozpočet města. Je více než logické, aby se soukromé projekty podílely i na financování rozvoje té části města, kde se budou realizovat,“ řekl primátor Kladna Dan Jiránek (ODS). 

Kladno v souvislosti s příspěvky developerů nedávno založilo Fond rozvoje města a zveřejnilo sazby pro stavebníky. Například u postaveného bytu o 75 metrech čtverečních odvede developer do městského fondu 24 650 korun na čističku a dalších 11 600 korun na školku. 

Podobný fond založily také Říčany, další město v okolí Prahy s intenzivní výstavbou. „S rozvojem města souvisejí také náklady. Zejména na infrastrukturu dopravní, vodárenskou nebo zelenou. Musíte budovat občanskou vybavenost a udržovat ji,“ uvedl starosta Říčan Vladimír Kořen. „Náklady související s bytovým rozvojem nebo průmyslovými areály mohou šplhat v součtu k miliardovým investicím,“ dodal. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!