Liberecký developer si oblíbil Bukurešť, postaví tam tři tisíce bytů

Bukurešťský projekt Green Gate české firmy S group holding

Bukurešťský projekt Green Gate české firmy S group holding Zdroj: S group holding

Developerská firma S group holding z Liberce hodlá pokračovat v úspěšném tažení Bukureští. Po loňském dokončení největší kancelářské budovy Rumunska plánuje v hlavním městě země postavit další administrativní budovu a rezidenční komplex až s třemi tisíci byty.

Česká firma podle šéfky jejího developmentu v Rumunsku Vladimíry Novákové buď koupí pro nové projekty parcely, nebo s jejich majiteli uzavře partnerství. Ceny za pozemky jsou ve srovnání s obdobím před ekonomickou krizí nyní v Bukurešti nízké.

„Ve městě můžete koupit pozemek za 500 až 600 eur za metr čtvereční, před krizí to přitom bylo 1000 až 1200 eur,“ citoval Novákovou server Romania-insider.com. Nový kancelářský objekt by měl vyrůst v západní části centra Bukurešti a byty na severu rumunské metropole. Hodnotu plánovaných projektů holding zatím nezveřejnil, podle serveru je hodlá financovat prostřednictvím úvěrů od českých bank.

S group holding je dřívější Syner
Stavební, developerská a investiční skupina S group holding vznikla v roce 2007 transformací liberecké firmy Syner a jejích dceřiných společností. Syner byl založen v roce 1991 jako regionální firma. Postupem času se stal jedním z největších stavebních hráčů v Česku a prostřednictvím svých dcer začal hrát významnou roli i mimo ryze stavební výrobu – například v developmentu či správy budov. Podle informací z poslední účetní uzávěrky většinový podíl ve firmě (50,5 %) drží prezident hokejového klubu Bílí Tygři Liberec Petr Syrovátko. Zbytek patří Jiřímu Urbanovi. Tržby spolenosti se pohybují kolem čtyř miliard korun.

Liberecká S group holding se loni zařadila mezi nejvýznamnější developerské hráče Rumunska, když dokončila největší kancelářskou budovu země. Její bukurešťský projekt Green Gate má nájemní plochu 31 tisíc metrů čtverečních, což je o 12 tisíc metrů víc, než dosáhla loňská dvojka, Green Court Building A od švédské Skansky.

Společnost šla do Rumunska kvůli růstovému potenciálu. „Rumunský nemovitostní trh je v porovnání s českým v podstatném časovém zpoždění, což znamená více příležitostí,“ uvedla již dříve pro E15.cz Vladimíra Nováková. Podle ní tamní trh není ještě zdaleka nasycen kvalitními projekty, přitom do Bukurešti stále přicházejí noví nájemci ze západní Evropy i USA.

Investice do Green Gate se vyšplhala na 55 milionů eur (kolem 1,5 miliardy korun). Financování z větší části poskytla PPF banka, další české firmy pak zajistily řadu subdodávek. Společnost Syner Romania z S group holdingu stavbu dokončila loni v květnu, kdy ji otevřela za účasti českého prezidenta Miloše Zeman.

Bílému Tygrovi je jeho liberecké království malé