Losangeleský downtown získává nový lesk

Centrum Los Angeles

Centrum Los Angeles Zdroj: CC BY-SA 3.0: Thomas Pintaric

Kdo před deseti lety investoval do neoblíbeného centra Los Angeles známého jako downtown, se dnes může radovat. Byty se tu aktuálně prodávají dráže než v proslaveném Beverly Hills.

Od roku 2011 bylo na obnovu opovrhovaného centra vynaloženo sedm miliard dolarů. Před dekádou bylo centrum známé vysokou koncentrací bezdomovců a v devadesátých letech bylo dějištěm střetů gangů. Dnes se metr čtvereční bytů prodává za téměř šest tisíc dolarů. V obchodní čtvrti Los Angeles se nachází i restaurace Alma, která byla vyhlášena nejlepší americkou restaurací otevřenou v roce 2013. O kousek dál stojí kongresové centrum, které magistrát také plánuje rekonstruovat. „Ze dne na den se z downtown Los Angeles stala čtvrť s bezkonkurenčně nevyšší stavební aktivitou,“ říká Eduardo Bravo z realitní kanceláře Collective.

V současné době se již staví nebo plánuje postavit na 21 tisíc bytů a 3800 hotelových pokojů. Projekty jsou financovány především čínskými, singapurskými, korejskými, ale i americkými investory. Letos v létě začne stavba věže Wilshire Grand Tower, která má trvat tři roky. Výšková budova bude mít 335 metrů, přičemž vyšší mrakodrapy na území Spojených států stojí jen v New Yorku, Chicagu a Filadelfii. Vlastníkem a developerem Wilshire Grand Tower je jihokorejská aerolinka Korean Air, která vlastní polovinu Českých aerolinií.

Přesto bude cesta losangeleského downtownu k nalezení někdejší zašlé slávy ještě dlouhá. Střed města zažil zlaté časy před druhou světovou válkou, kdy byl skutečně přirozeným centrem dění, kam „Angelenos“ mířili na nákupy anebo do kina. Po válce však kalifornská metropole rychle rostla až na současných 1200 kilometrů čtverečních, centrum města začalo upadat a čtvrti blíže k oceánu jako Santa Monica či Century City se staly komerčními a rezidenčními centry.