Majitel centra v Jindřišské odmítl nabídku ruského oligarchy

Administrativní centrum v pražské Jindřišské ulici

Administrativní centrum v pražské Jindřišské ulici Zdroj: Immofinanz

Ruský oligarcha a realitní magnát Boris Mints má po získání hlavního podílu v rakouské developerské firmě CA Immo zálusk také na realitní skupinu Immofinanz. Tedy hráče, který má významný byznys i v Česku. Vedení Immofinanzu ale Rusovu nabídku odmítlo jako „směšnou“, napsala agentura Bloomberg.

Immofinanz v Česku mimo jiné vlastní nové kancelářské centrum v Jindřišské ulici v Praze nebo síť nákupních parků Stop.Shop.

Mintsova O1 Group nabídla za 15 procent Immofinanzu 420 milionů eur. Na jednu akcii by to dělalo 2,51 eura. Podle šéfa rakouské firmy Eduarda Zehetnera ovšem hodnota jedné akcie převyšuje čtyři eura.

Zehetner současně zdůraznil, že nepovažuje Mintsův pokus za nepřátelský. „Spojení s CA Immo dává smysl. Chtěli jsme udělat to samé, ale nenabídli jsme ve správnou dobu dost,“ citoval Bloomberg generálního ředitele Immofinanzu.

Nabídka na převzetí podílu přišla v době, kdy rakouské realitní skupiny prochází velkými změnami. Cena jejich akcií je totiž v poměru k hodnotě aktiv firem nízká. Největší vlastník moskevských kancelářských budov Mints to již využil k získání 16procentního podílu ve společnosti CA Immo, která v Praze postavila například administrativní centra Danube House nebo Amazon Court. Oligarcha hodlá podíl dále zvyšovat.

Další nabídka na převzetí nedávno přiletěla na stůl developerské firmě Conwert Immobilien, a to od německé skupiny Deutsche Wohnen.