Majitelé Datartu prodávají Skansce historickou budovu opraven Praga

Skanska Property začne v pražském Karlíně stavět začátkem příštího roku.

Skanska Property začne v pražském Karlíně stavět začátkem příštího roku. Zdroj: Anna Vackova, E15

Developerská společnost Skanska Property kupuje v Praze v Karlíně kancelářskou část realitního projektu Praga. Prodávajícím je firma M2 Real Estate. Za ní mimo jiné stojí akcionáři řetězce s elektronikou Datart Pavel Bádal, Petr Soukup a Charles Butler.

Projekt již získal územní rozhodnutí. „Předpokládané zahájení stavby projektu o velikosti kolem dvanácti tisíc metrů čtverečních je první čtvrtletí roku 2017,“ řekla deníku E15 prezidentka Skanska Property Marie Passburgová.

Kupní cenu projektu ani celkovou investici do výstavby firma nekomentovala. Nové kanceláře vzniknou na místě někdejšího prvorepublikového servisu automobilů Praga. Klub Za starou Prahu se loni pokusil napadnout na ministerstvu kultury závazné stanovisko Odboru památkové péče, který záměr posvětil. Ministerstvo ale podnětu nevyhovělo s odvoláním na změnu územního plánu z roku 2010, která projekt připouští.

V sousedství

Projekt v Pernerově ulici těsně sousedí s novým administrativním centrem Corso Court, které tam Skanska Property loni postavila. Nastěhovaly se do něj všechny tuzemské části Skansky. Velkou plochu si v budově navíc pronajala americké cestovatelská společnost Expedia pro své globální centrum sdílených služeb.

Skanska na podzim novou budovu prodala americkému fondu Invesco za 55 milionů eur. Transakce se stala jedním z nejvýznamnějších obchodů na kancelářském trhu loňského roku.

Skanska Property má aktuálně rozpracované ještě další dva administrativní projekty. Na Smíchově se pustila na místě bývalé tramvajové vozovny do výstavby kancelářského centra Five. Druhý projekt Visionary vzniká v blízkosti nádraží Holešovice.