Meteorologové chystají stavbu zcela nové centrály. Zase bude v Praze-Komořanech

Ilustrační foto  (Foto Profimedia)

Ilustrační foto (Foto Profimedia) Zdroj: profimedia.cz

Předpovědi počasí budou možná už za pár let vznikat ve zbrusu novém centru, jehož výstavbu v Praze-Komořanech chystá Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Současné centrální předpovědní pracoviště z roku 1998 už totiž nevyhovuje. Meteorology v něm sužují například časté poruchy. Rekonstrukce stávajícího sídla je navíc za provozu ústavu nemožná, protože konstrukce obsahuje škodlivý azbest.

„Výstavba nového centra včetně jeho vybavení je tak nejvýhodnější možností, jak uvést pracovní prostředí na úroveň odpovídající základním hygienickým a technickým nárokům při zajištění nepřetržitého provozu předpovědní a výstražné služby ČHMÚ,“ řekl serveru E15.cz ředitel meteorologického ústavu Václav Dvořák.

Šéf ČMHÚ počítá s tím, že peníze na novou stavbu zajistí evropské fondy. Žádost do operačního programu Životní prostředí ale nemůžou meteorologové odeslat dřív, dokud nebudou mít územní rozhodnutí. „Cena stavby je předmětem dosud připravovaného rozpočtu,“ dodal Dvořák.

Pokud ale vše půjde podle plánu, počítá s podáním žádosti o dotaci během letošního dubna či května. Vlastní výstavba by se pak uskutečnila v letech 2014 a 2015.

Centrální předpovědní pracoviště ČHMÚ zajišťuje kromě klasických předpovědí počasí také výstražnou a informační službu na nebezpečné a mimořádné jevy. Mimo jiné jde také o varování před povodněmi.