Miliardář Radovan Vítek ovládl sídlo ČEZ a další nemovitosti

Miliardář Radovan Vítek podle deníku Insider ovládl realitní fondy skupiny Orco Endurance Office I a Endurance Office II. Hodnota fondů převyšuje 330 milionů eur (zhruba 8,5 miliardy korun), jejich součástí je několik lukrativních nemovitostí v Praze, Varšavě a Budapešti, například sídlo ČEZ na pražské Pankráci.

Už v dubnovém rozhovoru pro agenturu Bloomberg Vítek bez bližších informací řekl, že má zájem o „dva realitní fondy s aktivy ve střední Evropě“.

Vítkova CPI patří k největším realitním investorům v Česku. Vlastní téměř 13 tisíc nájemních bytů, a po společnosti RPG Byty je druhým největším poskytovatelem nájemního bydlení v tuzemsku. Skupina CPI má rovněž pod kontrolou a ve správě stovky tisíc metrů čtverečních obchodních ploch a kanceláří, vlastní i hotely a sklady. Hodnota majetku skupiny loni vzrostla na 64,7 miliardy korun, o rok dřív byla 57,2 miliardy korun.

Vítek je podle dřívějších informací serveru Patria přes společnosti Gamala a Crestline dominantním akcionářem skupiny Orco.