Miliardář Vítek ovládl maďarskou firmu Ablon

Radovan Vítek

Radovan Vítek Zdroj: CTK/Sulova Katerina

Majitel realitní skupiny CPI Radovan Vítek získal nadpoloviční podíl v jednom z největších maďarských developerů firmě Ablon. Ve společnosti získal kontrolní podíl 50,8 procenta a podal nabídku k nákupu dalších akcií.

Radovan Vítek získal rozhodující balík akcií od zakladatele firmy Uri Hellera. V maďarské firmě nyní ještě vlastní zhruba čtvrtinu akcií rakouská Volksbank. Vítkovu nabídku přitom dosud akcionáři odmítali s tím, že je příliš nízká, uvedl server iDnes.

Vítek nakupoval akcie maďarské firmy po 22 pencích za kus, což ohodnocuje celý Ablon na zhruba 911 milionů korun. „Věříme, že region, ve kterém Ablon podniká, má z dlouhodobého hlediska růstový potenciál,“ uvedl Vítek v nabídce na odkup dalších akcií. Zároveň však dodal, že v dohledné době zůstávají podmínky na developerském trhu těžké.

Vítek patří k nejbohatším lidem ve střední a východní Evropě, je například ve vedení developerské společnosti Orco. Vítkova CPI patří k největším realitním investorům v Česku. Vlastní zhruba 12 700 nájemních bytů, a je tak po společnosti RPG Byty druhým největším poskytovatelem nájemního bydlení v zemi. CPI dále kontroluje a spravuje stovky tisíc metrů čtverečních obchodních ploch a kanceláří, vlastní hotely a sklady.

^Developer Ablon|

Ablon staví nákupní centra, hotely, logistického parky i kancelářské budovy. Kromě Maďarska působí v Polsku, v Česku a v Rumunsku. S jeho akciemi se obchoduje na burze v Londýně, kam vstoupil před vypuknutím finanční krize. Tehdy byl oceňován o několik řádů výše.
  • **

——————————————————-