Miliardář Vítek ustál spor o miliardy dolarů. Americké soudy zamítly žalobu fondu Kingstown

Realitní magnát Radovan Vítek

Realitní magnát Radovan Vítek Zdroj: ČTK Stanislav Peška

Americký odvolací soud zamítl žalobu proti realitní skupině CPI Property Group Radovana Vítka. Tu na společnost podal v dubnu 2019 americký hedgeový fond Kingstown a další strany včetně firem někdejších manažerů Mostecké uhelné společnosti (MUS) Marka Čmejly a Jiřího Diviše.

Spor se týkal převzetí firmy Orco Property Group, kterým údajně Vítek připravil žalobce o více než miliardu dolarů (přes 24 miliard korun). CPI vinu dlouhodobě odmítala a odvolání protistran proti dřívějšímu zamítavému rozsudku ze září 2020 považovala za neodůvodněné.

„CPIPG od prvního dne tvrdila, že žaloba nemá opodstatnění,“ řekl generální ředitel Martin Němeček. „Jsme potěšeni dnešním rozhodnutím. Spravedlnosti bylo učiněno zadost,“ dodal.

Spolu s CPI byly zcela zproštěny veškerých obvinění take skupina J&T spolu s bankou Rothschild. „Od počátku jsme poukazovali na neopodstatněnost případu a odmítali jakákoliv pochybení. Jsme rádi, že po více než třech letech byl případ uzavřen a J&T byla zproštěna veškerých obvinění,“ komentuje rozsudek Monika Veselá, mluvčí skupiny J&T.

Prahu čekají v příštích letech velké změny

Video placeholde
• Videohub

Jádrem sporu je podle dřívějších informací Deníku N ovládnutí Orco Property Group Radovanem Vítkem. Podle žaloby poté, co část podílu ve skupině získal Kingstown Capital Management, Vítek vymyslel plán, jak skupinu skrytě ovládnout. Podle žaloby poté vytuneloval její nejhodnotnější části, přičemž nemovitosti prodával pod cenou třetím subjektům, které podle žaloby skrytě ovládal. Žalobci požadovali po Vítkovi kolem 70 miliard korun, což byl trojnásobek údajné škody.

CPI Property Group jede v posledních letech na vlně úspěchu. V prvním pololetí zvýšila konsolidovaný hrubý provozní zisk (EBITDA) o 52 procent na 261 milionů eur (6,4 miliardy korun). Hodnota realitního portfolia se zvýšila zhruba o 60 procent na 20,9 miliardy eur (více než 512 miliard korun). Skupina v posledních letech expandovala a momentálně patří k největším majitelů nemovitostí v Evropě.

CPI Property Group má sídlo v Lucembursku a s jejími akciemi se obchoduje na burze ve Frankfurtu nad Mohanem. Vlastní nemovitosti v České republice, Maďarsku, Polsku, na Slovensku, v Chorvatsku, ve Švýcarsku, dále ve Francii, Rumunsku, Rusku a Británii. Vítek v CPI Property Group vlastní 87,8 procenta. Podle časopisu Forbes je jedním z devíti českých dolarových miliardářů.