Ministerstva si chtějí ponechat v rezervě 245 hektarů pozemků

Ministerstvo dopravy (ilustrační foto)

Ministerstvo dopravy (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Úřady si chtějí ponechat v rezervě pro stavbu dálnic, průmyslových zón či protipovodňových opatření zhruba 550 pozemků o celkové výměře 245 hektarů. Vyplývá to z návrhu nařízení vlády o stanovení rezervy pozemků pro uskutečňování rozvojových programů státu. Více než tři čtvrtiny rezervy připadá na ministerstvo dopravy.

„Vymezením rozsahu nezbytné rezervy státní půdy pro realizaci rozvojových programů státu měl být do budoucna vyřešen zejména mnohaletý problém resortu ministerstva dopravy ohledně pozemků potřebných pro dopravní stavby,“ uvedlo ministerstvo zemědělství (MZe) v předkládací zprávě k dokumentu. Bez stanovení rezervy by mohl stát utrpět především škody způsobené včasným nevybudováním dopravních staveb.

Přehled požadavků ministerstev
- Ministerstvo dopravy 375 pozemků o celkové výměře cca 188 hektarů,
- Ministerstvo kultury šest pozemků o celkové výměře cca dva hektary,
- Ministerstvo průmyslu a obchodu jeden pozemek o celkové výměře cca pět hektarů,
- Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy jeden pozemek o celkové výměře cca 0,008 hektaru,
- Ministerstvo vnitra tři pozemky o celkové výměře cca dva hektary,
- Ministerstvo zemědělství 164 pozemků o celkové výměře cca 48 hektarů

MZe svůj resort v materiálu vymezilo pozemky potřebné pro budování protipovodňových úprav. „V případě jejich nevymezení touto formou by mohlo dojít ke škodám vzniklým například záplavami způsobenými včasným nevybudováním veřejně prospěšných staveb,“ argumentuje MZe v materiálu.

Obdobný dokument schválený kabinetem v červenci 2011 počítal s rezervou téměř 15 500 hektarů půdy. Díky Státnímu pozemkovému úřadu (SPÚ), který vznikl od roku 2013 sloučením Pozemkového fondu ČR a pozemkových úřadů, však již není do rezervy potřeba zahrnovat pozemky na realizaci pozemkových úprav. Jejich blokace je dnes upravena vnitřními pravidly SPÚ.