Most v Sydney se dočká nového nátěru. Po 81 letech

Most v Sydney se dočká nového nátěru

Most v Sydney se dočká nového nátěru

Poprvé od roku 1932 se slavná dominanta australského Sydney, most klenoucí se nad místním přístavem, dočká nového nátěru. Než se ale podaří nynější barvu opískovat, a pak celou ocelovou konstrukci znovu opatřit nátěrem, potrvá to dva roky.

„Tato dáma sydneyského přístavu projde proměnou s pomocí vysoce odolné, neblednoucí barvy, která jí pomůže čelit drsným podmínkám,“ řekl státní ministr silnic Duncan Gay.

Značné části mostu napadla rez a koroze a natřít bude nutné zhruba 485 tisíc čtverečních metrů oceli. To odpovídá ploše zhruba 60 fotbalových hřišť.

„Očekáváme, že nová barva, která bude stále v onom slavném odstínu, jemuž říkáme přístavní mostní šedá, vydrží 30 let a nebude časem tmavnout,“ dodal Gay. „Potřebujeme, aby byl most v co nejlepším stavu. Neustále se koupe ve světle pozornosti tisíců zahraničních návštěvníků i místních turistů, kteří si tu užívají takové akce, jako je silvestrovský ohňostroj“. Na práci bude nasazeno 50 natěračů a náklady se odhadují na 20 milionů australských dolarů (asi 380 milionů korun).