Na Islandu přesunuli silnici, kvůli skřítkům

Ilustační foto

Ilustační foto Zdroj: Bryan Pocius CC BY 2.0 Flickr

Na Islandu zastavili výstavbu nové silnice, důvod? Kvůli skřítkům. Trasa vedla kolem skalisek, v nichž elfové údajně přebývají, a stavba by je tedy rušila. Islandský úřad pro výstavbu silnic v Reykjavíku raději připravil alternativní trasu.

„Abychom si to ujasnili hned na začátku, já ve skřítky nevěřím,“ sdělil vážně, ale s úsměvem v očích Pétur Matthíasson z islandského úřadu pro výstavbu silnic. Úřad přesto ale vybral trasu, která povede mimo původní trasu Gardabaer.

„Není to tak, že bychom na Islandu každý den překreslovali silnice kvůli skřítkům. Pouze tentokrát, protože prý žijí ve skalách na té původní trase, a my na to musíme brát zřetel,“ citovala Matthíassona stanice BBC. Proti stavbě se postavili aktivisté, kteří kritizovali, že naruší domovinu neviditelných bytostí a také chráněnou oblast neporušené lávy.

K řešení napomohla žena, která tvrdí, že s elfy komunikuje. To ona vyjednala, že skřítci se silnicí nakonec souhlasili. Ovšem jen pokud bude skalisko, které měří zhruba čtyři metry a v němž mají kapli, přesunuto někam jinam. Úřady nezveřejnily, kolik to bude stát. Na přesun sedmdesátitunové masy bylo třeba najmout jeřáb.

V existenci huldufólk, neboli ukrývajícího se národa, věří podle statistik přes polovina Islanďanů. „Nelze tady žít a nevěřit v sílu vyšší, než jsme my,“ vysvětlila profesorka folkloristiky Adalheidur Gudmundsdóttirová.