Nečas bude v Číně nabízet energetický projekt a rychle rostoucí dřeviny

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Bývalý premiér Petr Nečas poletí příští týden do Číny v podnikatelské delegaci, která doprovodí prezidenta Miloše Zemana, za firmu Delta Capital. Expremiér bude v Číně nabízet projekty z energetiky, lesnictví a IT technologií. Firmu Delta Capital vlastní Michael Broda, který je i spolumajitelem společnosti Neograph. Ta figuruje v kauze předražených jízdenek pražské MHD.

O Nečasově cestě do Číny v rámci podnikatelské mise již média informovala. Nebylo ale jasné, jakou firmu bude zastupovat. Týdeník Respekt nyní zjistil, že Nečas pojede jako vyslanec Delta Capital, v níž působí coby ředitel strategických projektů.

„Jedu do Číny s několika naprosto konkrétními projekty našich investic v energetice, lesnictví nebo IT technologiích,“ řekl časopisu. Číňanům nabídne například projekt na pěstování rychle rostoucích dřevin a stavby energetického komplexu, v němž by se produkt spaloval.

Delta nemá s Rittigem nic společného

Respekt v souvislosti s Nečasovou prací pro Delta Capital připomíná, že její majitel Broda je zároveň spoluvlastníkem firmy Neograph, jejíž představitelé čelí obvinění, že před pěti lety dostali od pražského magistrátu předraženou zakázku a část peněz skončila na soukromých kontech, včetně účtu kontroverzního podnikatele Ivo Rittiga.

Rittig je obviněn nejen v této kauze, ale je s nynější Nečasovou manželkou Janou, dříve Nagyovou, také spoluobžalován z podílu na úniku informací z Bezpečnostní informační služby. Expremiér ale naprosto vyloučil, že by firma Delta Capital měla byť i vzdáleně něco s Rittigem společného.

Prezidenta čeká jízda rychlovlakem
Zástupci Hradu již v minulosti uvedli, že Zeman navštíví provincie, sveze se rychlovlakem nebo bude diskutovat s občany. Na závěr cesty bude přijat nejvyššími čínskými představiteli. Během návštěvy je v plánu podpis asi desítky smluv a dohod. O jaké smlouvy se bude jednat, nechtěl Zeman přiblížit. Mluvit o nich před jejich podepsáním by byl podle něj diletantismus. Návštěva českého prezidenta v Číně se uskuteční 24. až 27. října.

Petr Nečas je kromě Delta Capital aktivní i v jiných firmách. Letos v únoru si otevřel živnost s obecně formulovanou náplní typu konzultace, marketing či vzdělávání, a v září pak spolu s bývalým europoslancem ODS Ivo Strejčkem založil společnost s ručením omezeným Nestac Consulting. Firma sídlící na pražském Smíchově má jako předmět podnikání deklarovanou výrobu, obchod a služby.

Podle dřívějších informací Lidových novin expremiér Nečas získal také práci u developera a majitele finanční skupiny SPGroup Pavla Sehnala a dále přednáší na liberálně-konzervativní akademii CEVRO.

Vadim Fojtík: Živnostník Nečas