Nejen vlastní chaty. Češi mají čím dál větší zájem o pronájmy chalup, za týden klidně dají i 20 tisíc

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto.
5
Fotogalerie

Nároky turistů, kteří si pronajímají v tuzemsku chaty a chalupy stále rostou. Největší zájem je letos o komfortní rekreační nemovitosti s bazénem nebo wellness, naopak poptávka po základním ubytování klesá. Mezi nejoblíbenější lokality patří tradičně Krkonoše, Šumava, jižní Čechy, Beskydy a České Švýcarsko. Trendem jsou také pobyty v chatkách v korunách stromů.

Petra Fix ze společnosti Tippobyt, která se zabývá pronájmem chat a chalup, říká, že roste náročnost klientů. "Co se týče vybavenosti (chalup) tak je to určitě bazén nebo jakákoliv součást wellness - výřivka, sauna, koupací sud. Tyto objekty bývají rychle vyprodané," uvedl Fix.

Češi jsou tak ochotni za pronájem zaplatit více. Průměrná cena za pronájem se letos zvýšila o pět procent. Například chalupa s kapacitou do osmi osob vychází na 20 tisíc korun za týden.

"Nejčastějšími zájemci jsou rodiny s dětmi a velké party kamarádů, kteří se rádi vracejí na své oblíbené místo. Jelikož je větší přetlak poptávky nad nabídkou, bývají chaty a chalupy dlouho dopředu vyprodané," uvedla ředitelka portálu Slevomat.cz Marie Chytilová.

Největší poptávka je v termínech v červenci a srpnu, v horských oblastech pak i během zimní lyžařské sezóny. Největší roli u těchto nabídek hraje lokalita, tedy atmosféra okolí. Žádané jsou jak samoty u lesa, tak ubytování v blízkosti koupališť.

Letošním trendem jsou pobyty v chatkách přímo v korunách stromů. Jde o inspiraci ze zahraničí, kde podobný trend zafungoval již před několika lety a k nám se teprve dostává.

Ceny ale šplhají vysoko. Například Stromhouse.cz v osadě Pyskočely v Posázaví si za ubytování v dřevěné chatě účtuje 3900 korun pro dvě osoby za noc.

Za jednu noc v domku na stromě na Babím lomě, který provozují Lesy města Brna, se platí 3100 korun.

"Pobyt v tree housu je maximální zážitek, kdy vnímáte energii stromu procházejícího středem, vnímáte zvuky lesa a jste donuceni se zastavit se z každodenního shonu a naslouchat nejen přírodu, ale i druhé," uvádí web společnosti. V nabídce městských lesů jsou ještě další dvě chatky na stromech.