Hledáte ubytování přes Airbnb? Pozor na podvodné nabídky, varuje Evropské spotřebitelské centrum

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Evropské spotřebitelské centrum varuje před podvodnými inzeráty na ubytování, které se schovávají za název společnosti Airbnb. Jde jenom o to dostat z lidí peníze v řádu desítek tisíc a žádné ubytování jim samozřejmě neposkytnout. Tyto podvody ale můžete sami odhalit.

„Podvodníci vyvěšují na internet inzeráty na ubytování v soukromí a chtějí po zájemcích vysoké zálohové platby předem, aniž by jakýkoli krok rezervace proběhl přes oficiální web www.airbnb.cz,“ upozorňuje Ondřej Tichota z Evropského spotřebitelského centra, které pomáhá spotřebitelům řešit spory s podnikateli z jiných zemí Evropské unie, Norska a Islandu.

Jaký je scénář podvodu?

Když se rozhodnete na inzerát odpovědět, přijde vám email od údajného majitele bytu a informuje vás, že objednávka se má uskutečnit přes emailem zaslaný formulář. Všechno další už je potom na fiktivním zástupci společnosti Airbnb. Na jeho osobní bankovní účet vy zašlete konkrétní částku.

O 25 tisíc chudší

Jeden Čech si chtěl na pár týdnů pronajmout byt v Německu. Naštěstí ale při sjednávání pojal podezření, že vše není tak jak má být. A z tohoto důvodu kontaktoval ESC. To mu jeho podezření potvrdilo. Díky své obezřetnosti si tak muž zachránil 25 tisíc korun. ESC například zjistilo, že emailová adresa support@info-airbnb.net je uváděna na webu, který varuje před podvody (www.scamwarners.com). Email také neměl stejnou podobu, jakou mívají skutečné emaily společnosti Airbnb.

Někdy ale inzeráty mají odkaz na profil skutečného ubytovatele na webu airbnb.cz. A to už i díky fotografiím působí poměrně důvěryhodně. „Důvěru by měl ale spotřebitel ztratit při požadavku vést komunikaci s ubytovatelem e-mailem mimo platformu. Dalším varováním je požadavek na platbu bankovním převodem, a to někdy i na účet jiné fyzické osoby, než je majitel nemovitosti,“ varuje Ondřej Tichota a podotýká, že po odeslání platby převodem se lze peněž těžko domáhat zpět.

Jiná žena se domnívala, že odeslala existujícímu rakouskému penzionu přes 40 tisíc korun. Krátce před pobytem se chtěla ujistit, že vše platí, ale na svůj e-mail nedostala odpověď. Proto na internetu našla jiný kontakt a od skutečného ubytovatele se dověděla, že její rodinu nečeká. O své peníze přišla. Komunikovala opět mimo oficiální platformu Airbnb.

„Vše spojené s pronájmem nemovitosti skrze skutečnou společnost Airbnb, včetně komunikace s ubytovatelem, objednávky a platby, probíhá výhradně přímo na jejím webu www.airbnb.cz,“ uvádí Ondřej Tichota a dodává: „Podvodných nabídek všeho druhu je na internetu celá řada, a proto je potřeba se vždy zamyslet, zda jsou důvěryhodné a vše si pokud možno prověřit.“