Nejlepší realitní projekty roku: bodovaly kanceláře, sklady i národní kulturní památka

BUDOVA B V AREÁLU BB CENTRA. Jury ocenila zodpovědný a velkorysý přístup developera při modernizaci budov postavených v areálu BB Centra na přelomu tisíciletí. Porotu zaujala i revitalizace prostor určených veřejnosti.

BUDOVA B V AREÁLU BB CENTRA. Jury ocenila zodpovědný a velkorysý přístup developera při modernizaci budov postavených v areálu BB Centra na přelomu tisíciletí. Porotu zaujala i revitalizace prostor určených veřejnosti. Zdroj: Passerinvest Group

FLOW BUILDING (RETAIL). Porota ocenila, že se projektu podařilo do České republiky přivést jednoho z nejžádanějších evropských retailových nájemců, a to ve zdařilé architektonické realizaci v atraktivní lokalitě pražského Václavského náměstí.
ASTRID OFFICES. Jury ocenila projekt Astrid Offices především za revitalizaci brownfieldu původního kancelářsko-výrobního areálu, který je součástí dynamicky se rozvíjejících pražských Holešovic.
ENVELOPA OFFICE CENTER: Porota ocenila developera za výjimečný počin v oblasti výstavby kanceláří v krajském městě. Projekt přinesl do Olomouce prémiový standard kanceláří, který tam dosud chyběl.
DVŮR LÍSKOVÝ VRCH. Jury ocenila odvážný a vydařený počin investora, který i ve složitých časech pandemie vložil významné prostředky do výstavby hotelových apartmánů na Šumavě. Porota projekt ocenila také za citlivé zasazení obou nově vybudovaných objektů do krajiny na hranici národního parku.
ULTRA PREMIUM APARTMENTS. Porotu zaujala citlivá rekonstrukce českokrumlovského historického domu z 16. století a jeho přebudování na stylové luxusní apartmány s „cool“ bistrem. Nové apartmány, které majitelé společně s architekty připravili bez jakýchkoli kompromisů, nabízejí svým hostům úžasné a klidné místo k relaxaci a rozjímání.
24
Fotogalerie

To nejzdařilejší z realit za uplynulý rok se objevilo na galavečeru vyhlašování vítězů 23. ročníku soutěže Best of Reality. Nejpovedenější stavby nejen v kategorii rezidencí vybírala desetičlenná odborná porota.

Hlavními kritérii při posuzování čtyř desítek nominovaných projektů byl rozvoj lokality, urbanistické a architektonické řešení včetně vnitřních dispozic, kvalita realizace a také úspěšnost projektu na realitním trhu a ohleduplnost vůči životnímu prostředí.

V čele poroty zasedl Tomáš Drtina ze společnosti Incomind, který je zároveň odborným garantem kategorie obchodních center. Členy poroty byli zástupci Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN), pod jejíž záštitou se soutěž koná, České rady pro šetrné budovy, bankéřů, realitních makléřů a poradenských společností.

Bodovaly projekty napříč Českou republikou. Kromě pražských získaly ocenění projekty v Plzni, Chrášťanech, Mělníku, Českém Krumlově, Strážném, Jihlavě, Prostějově, Olomouci, Brně i na Pustevnách.

Video placeholde
Nejdražší domy České republiky • Videohub

O nominaci na ocenění Nejlepší z realit 2021 se mohly ucházet stavby dokončené v Česku po 1. lednu 2020, a to v šesti základních kategoriích: Rezidenční projekty, Nová administrativní centra, Rekonstruované kanceláře, Obchodní centra, Hotely, Průmyslové a skladové areály. V tradičně nejsilněji zastoupené kategorii rezidenčních projektů, která je rozdělena na dvě skupiny, se letos utkalo devatenáct nominovaných – deset v kategorii menších projektů do padesáti bytů a devět v kategorii větších komplexů.

Zvláštní cenu poroty získává projekt, který za uplynulý rok jedinečným způsobem přispěl k rozvoji českého trhu s nemovitostmi či rozvoji architektury a pozvedl kvalitu lokality, v níž se nachází. Ocenění si letos odnesl Nadační fond Senlife Mělník. Ten založila společnost Senlife za účelem podpory seniorů a zvyšování kvality jejich života. Rekonstrukcí chátrajícího kláštera v Mělníce vznikl domov pro seniory spojující historii místa a moderní technologie.

Cenu Award for Excellence udělila ARTN obnově národní kulturní památky – chaty Libušín na Pustevnách v Beskydech, kterou na jaře 2014 zničil požár. Cena čtenářů 2021 patří 10. etapě pražského projektu Byty Na Vackově. Držitelem ocenění Environmentální projekt roku se stalo Bořislavka Centrum v Praze 6, které zvítězilo i v kategorii Nová administrativní centra.