Nejvyšší nájmy za kanceláře v centru Prahy po letech klesly

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: passerinvest.cz

Developerské dostihy ve výstavbě administrativních budov v centru Prahy, tažené hlavně skupinami Penta a CPI, přivodily poprvé po čtyřech letech pokles nejvyšších nájmů za kanceláře. Na trhu se o tom sice mluvilo už delší dobu, nyní to však potvrdila oficiální čísla uskupení Prague Research Forum, které sdružuje největší realitní poradce.

Nejde však o žádné drama. Nejvyšší nájemné za špičkové kanceláře v centru metropole kleslo na metr čtvereční a měsíc zhruba o půl eura, tedy asi o 13 korun. Nejvyšší poplatky za administrativní plochy tak nyní činí měsíčně 19,5 až 20,5 eura, což představuje hodnotu kolem pěti set korun.

„Nejedná se o výrazný propad a další větší výkyvy neočekáváme ani v horizontu následujících šesti měsíců,“ uvedla vedoucí průzkumu trhu v poradenské firmě DTZ Lenka Šindelářová.

Nájemní prázdniny

Jedna věc jsou ovšem takzvané nominální nájmy kanceláří a druhá věc poplatky, které firmy nakonec skutečně zaplatí. Majitelé budov totiž často vycházejí nájemníkům vstříc například v podobě časově omezených nájemních prázdnin nebo příspěvků na přestavbu a vybavení kanceláří, což poplatky nakonec reálně snižuje.

„Pobídky srazí cenu o deset až třicet procent, v jednom extrémním případě to bylo dokonce 50 procent,“ poznamenala vedoucí kancelářského oddělení v Cushman & Wakefield Radka Novak.

Ve zbytku Prahy zůstalo nájemné stabilní. V takzvaném vnitřním městě, do kterého patří například Pankrác nebo Holešovice, se za kanceláře platí měsíčně nejvíce od 15 do 17,5 eura. Na okrajích metropole inkasují majitelé za stejnou plochu moderních kanceláří v nejlepším případě 13 až 14,5 eura za metr čtvereční.

Tempo z devadesátých let

V Praze 1 se do konce roku dokončí téměř šedesát tisíc metrů čtverečních kanceláří. Naposled se takovým tempem v centru hlavního města stavělo podle DTZ ve druhé polovině devadesátých let. Většina z této plochy připadá na projekt Penty Florentinum. Realitní magnát Radovan Vítek dokončí své Quadrio až příští rok.

V Praze bylo na konci třetího čtvrtletí celkem 2,89 milionu metrů čtverečních moderních kanceláří. Neobsazenost těchto ploch se ve srovnání s předchozím čtvrtletím zvýšila ve třetím kvartále o 3,2 procentního bodu na 13,1 procenta. Konkrétně to znamená, že kolem 379 tisíc metrů čtverečních moderních kanceláří je v metropoli prázdných.