Nestlé si v Praze hledá nové kanceláře

Nestlé

Nestlé Zdroj: profimedia.cz

Pražští stavitelé kanceláří soupeří o významnou kořist. Potravinářský koncern Nestlé si hledá sídlo poté, co mu v dosavadní centrále v Modřanech zhruba za tři roky vyprší nájemní smlouva. Pro developery je, vzhledem k omezené poptávce, pronájem už více než deseti tisíc metrů čtverečních velkou zakázkou, díky níž mohou začít stavět nový projekt.

„Účastníme se výběrového řízení Nestlé,“ potvrdil deníku E15 generální ředitel developerské společnosti Finep Tomáš Pardubický. „Pokud bychom uspěli, zahájíme v našem projektu na Západním Městě výstavbu další budovy,“ dodal.

Ve stejné lokalitě Finep právě začíná stavět po sídle Komerční banky i novou centrálu pro Vodafone a zároveň další kancelářskou budovu o deseti tisících metrech čtverečních, pro niž zatím nemá nájemce.

Nestlé bude vyžadovat nejméně patnáct tisíc čtverečních metrů kanceláří, což je plocha, kterou zaujímá ve stávající budově v Modřanech. Jejím vlastníkem je tuzemská realitní skupina CPI. „Kapacitně nám toto sídlo stačí. V roce 2006 jsme se nastěhovali s desetiletým nájmem a bylo by teď předčasné komentovat další vývoj,“ uvedl mluvčí Nestlé Martin Walter.

Podobně se v průběhu tendru na nové sídlo vyjadřoval před pár lety Vodafone. Firmy totiž hledají nejen modernější kanceláře, ale také vyjednávají se současným pronajímatelem o výhodnějších finančních podmínkách. Investoři, kteří nakoupili od developerů v minulých letech nové budovy, se totiž obávají, že jejich prostory zůstanou kvůli převisu nabídky kanceláří prázdné. CPI koupila budovu Nestlé v roce 2010 od developera Sekyra Group za 651 milionů korun.

Sekyra prodal centrálu Nestlé za 651 milionů korun

Modrá hvězda má cenu milionů

Letos bylo v Praze dokončeno sedm nových kancelářských budov, z nichž většina už má nájemce. Celkově je však v budovách dostavěných během minulého a letošního roku téměř třetina prostor prázdných. Ve výstavbě je několik velkých projektů, například od skupiny Penta, Copa Centrum na Národní od CPI a Copa Group, budoucí sídlo vydavatelství Economia v Karlin Hall či Classic 7 v Holešovicích od AFI Europe.