Nový hráč mezi developery. Slovenské Cresco postaví holešovický blok za miliardy

V Holešovicích vyroste nový rezidenční blok s pěti sty byty od slovenského developera Cresco.

V Holešovicích vyroste nový rezidenční blok s pěti sty byty od slovenského developera Cresco. Zdroj: Cresco Real Estate

Nový typicky holešovický blok postaví Cresco za miliardy korun.
SO-HO vyroste na místě stávajícícho parkoviště sevřeného ulicemi Dělnická, Jankovcova, V Háji a Tusarova.
První etapa výstavby už začala. Během ní získá novou podobu bývalá Tesla Holešovice. Na ní naváže novostavba podle návrhu studia Qarta architektura.
V ulici Dělnická vznikne stromořadí a předprostor s posezením .
Cena loftového bytu atakuje dvě stě tisíc za metr čtvereční.
13
Fotogalerie

Největší slovenský rezidenční developer Cresco Real Estate vstupuje na český trh. Společnost zahájí české tažení miliardovým projektem bytového domu SO-HO v pražských Holešovicích s více než pěti sty byty. Vedení firmy se otevření nové pobočky neobává ani v současné turbulentní době, během které zdražují materiály, pracovní síla i financování projektů.

„Celkové náklady na projekt nejsou ještě úplně jisté, dodavatele na druhou a třetí etapu teprve vybíráme. Financování projektu se během přípravy dvojnásobně zdražilo. Už teď je ale jisté, že cena dosáhne jednotek miliard,“ uvedl ředitel české pobočky Cresca Aleš Svatoň. Přesto společnost Cresco o vstupu na český trh nepochybuje. „Vedení firmy nevidělo žádné riziko. Sázka na růst cen pražských bytů byla jednoznačná,“ řekl vedoucí prodeje v Česku Jan Štembera. „Filozofií pana Beleše (předseda představenstva Cresco, pozn. aut.) je, že se ceny bytů v Praze budou stále víc sbližovat s cenami ve Vídni,“ dodává Svatoň.

 Nový typicky holešovický blok vyroste ve třech etapách, z nichž první již developer zahájil. Během ní se promění industriální budova bývalé Tesly Holešovice v ulici V Háji. V objektu vznikne 148 malometrážních bytů s různými dispozicemi. Mezi nimi lofty s předzahrádkou do vnitrobloku nebo byty označené atypickou dispozicí 1,5+kk s obytným prostorem rozděleným skleněnou příčkou. První byty jdou do veřejné nabídky právě dnes a ceny startují na sedmi milionech.

Na původní budovu Tesly naváže novostavba druhé a třetí etapy podle návrhu studia Qarta architektura. Výstavba každé z nich začne s přibližně půlročním odstupem. Budovy nahradí stávající parkoviště sevřené ulicemi Dělnická, Jankovcova a Tusarova. Byty v nich nabídnou větší podlahovou plochu s dispozicí 3+kk a 4+kk pro rodinné bydlení.

Ceny nemovitostí v posledních letech vystřelily raketovým tempem. Nejvíce vzrostly ceny bytů v Praze

Video placeholde
• Mall.tv

Společnost zahájila přípravu projektu před deseti lety, během kterých projekt prošel řadou změn. Změnila se nejen funkce navržených domů, ale i hmota. Z dvou původně plánovaných kancelářských věží se stal čistě rezidenční blok s komerčním parterem a zeleným vnitroblokem, který bude přístupný i veřejnosti. „Prostupnost a živý parter budov považujeme ve fungujícím městě za samozřejmost,“ říká architekt projektu David Wittassek.

Stavba by měla být dokončena během roku 2025, přičemž první obyvatelé by se mohli nastěhovat už o rok dříve. Společnost také jedná s možnými nájemci komerčních jednotek v parteru budovy, kde cílí spíše na obchody a služby s lokálním charakterem. Průměrná cena za metr čtvereční bytu v celém komplexu se pohybuje mezi 150 a 160 tisíci, přičemž loftové bydlení atakuje hranici dvou set tisíc za čtvereční metr.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!