Nový program a čtyřnásobek žádostí paralyzují katastrální úřad

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

Nový program, až čtyřnásobek běžného počtu žádostí a krátkodobý výpadek - Český úřad zeměměřický a katastrální je před koncem roku zahlcený. Od Nového roku totiž začne platit kvůli novému občanskému zákoníku i nový katastrální zákon a lidem se nechce čekat na jiná pravidla.

Spolu se změnou musel nechat nainstalovat Katastrální úřad i jiné aplikace. „Přecházíme na nový program, který začne fungovat od Nového roku. Zaváděli jsme ho přes víkend,“ sdělila serveru E15.cz inspektorka Zeměměřičského a katastrálního inspektorátu Jaroslava Horejcová.

Výpadek ale se zaváděním nového programu podle předsedy Katastrálního úřadu Karla Večeři nesouvisí. Uvedl, že kvůli přetížení přestala fungovat část aplikace na vklad do katastru a došlo k uzamykání databází. „Celé to trvalo 15 minut,“ konstatoval.

Katastrální úřad nápor lidí čekal. K větší aktivitě na katastru podle předsedy dochází před změnou realitních pravidel vždy. Účastníci trhu si prý totiž nechtějí komplikovat život či zvyšovat výdaje tím, že nestihnou obchod dokončit před právní změnou, sdělil již dříve.

„Přestože za prosinec ještě nemáme oficiální data, tak mohu potvrdit, že například v Praze evidujeme v těchto dnech trojnásobek až čtyřnásobek lidí, kteří chtějí podat nějaké změny,“ řekl předseda Večeře a dodal, že podobné je to i v jiných městech.

Jakub Hrbáč z realitní společnosti Re/Max Plus potvrdil, že velké fronty jsou například i v Brně, kde je čekací lhůta i několikahodinová. „Podle pracovníků tohoto úřadu je počet žádostí podávaných v těchto dnech zhruba trojnásobný oproti předchozím rokům,“ poznamenal Hrbáč. Nápor podle něj nejspíš vydrží až do konce roku. Za přepážkami už kvůli tomu úřaduje více lidí.

Nový občanský zákoník například kromě prodloužení doby vyřízení vkladu na katastru také zvýší poplatek za tyto služby. Řada lidí se tak snaží využít možnosti podání žádosti o změnu v katastru nebo vyřízení dalších restů za stávajících podmínek. Rozhodující totiž není datum vyřízení žádosti, ale datum jejího podání.