O zateplovací dotace není zájem, státu zůstanou stovky milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Majitelé rodinných domů si na renovace a úsporné technologie z celkového balíku 1,9 miliardy korun zatím odnesli jen 330 milionů. V letošní výzvě programu Nová zelená úsporám tak zůstanou nevyužity stovky milionů korun. Asociace Šance pro budovy na základě průzkumu mezi projektanty a energetickými specialisty totiž odhaduje, že v přípravě jsou projekty, které budou mít nárok na dotaci ve výši 700 milionů korun.

„Letos se celých 1,9 miliardy korun nevyčerpá. Peníze ale nepropadnou, převedeme je do dalšího roku. To už by mohly sloužit i na renovaci bytových domů,“ říká Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí.

Fond v létě zjednodušil administrativu související s vyřizováním žádostí o dotace a zvýšil dotaci na vypracování projektové dokumentace. Nyní se chystá na osvětovou kampaň ve 28 českých městech. „Musíme lidi přesvědčit, že má smysl do zateplování domů investovat,“ dodává Valdman.

Dosud brzdila ochotu majitelů renovovat své domy složitá administrativa, ale také nejistota související s hospodářskou recesí, domnívá se Valdman. Na malém zájmu se podepsal také nedostatek energetických auditorů, jejichž posudek je pro žádost o dotaci nezbytný.

Ve sněmovně je už novela zákona, která by dovolila fondu, aby u menších renovací uznával i posouzení energetické bilance specialisty, kteří nyní vystavují průkazy energetické náročnosti budov. Těch je desetkrát více než auditorů.

Tony Robson: Přímé dotace úspor nejsou správnou cestou