Penta kupuje polského správce nemovitostí Clar System

Spolumajitel Penty Marek Dospiva

Spolumajitel Penty Marek Dospiva

Česko-slovenská investiční skupina Penta kupuje polskou firmu Clar System, která se zabývá správou a údržbou nemovitostí. Transakci nyní prověřuje polský antimonopolní úřad. Penta tak naplňuje svůj plán vybudovat v oboru správy a údržby budov silnou středoevropskou společnost. Informaci přinesl server Týden.cz.

Společnost Clar System sídlí v Poznani a poskytuje tzv. facility management firmám v celém Polsku. „Jsme ve finálních fázích jednání,“ uvedl mluvčí skupiny Penta Martin Danko. Transakci, jejíž výši nesdělil, podle něj nyní prověřuje polský antimonopolní úřad.

V Česku koupila Penta v roce 2010 společnost AB Facility, která s tržbami přes jednu miliardu korun patří k předním firmám specializujících se na správu nemovitostí. „Naše kroky v Polsku logicky navazují na naši strategii,“ dodal Danko.

Penta chce vybudovat v oboru správy a údržby budov silnou středoevropskou společnost. „Cílem Penty je vnitřní konsolidace stávajícího holdingu, nové akvizice a konsolidace trhu facility managementu ve střední Evropě,“ řekl v prosinci 2010 po nákupu AB Facility tehdejší zástupce Penty Zdeněk Kubát.

Penta je středoevropská investiční skupina, založena byla v roce 1994. Investuje především do maloobchodu, zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství, energetiky, zábavního průmyslu a bankovnictví. Penta působí v řadě zemí Evropy, nejvíce investičních projektů zatím uskutečnila v Česku, na Slovensku a v Polsku.