Penta má čtyři poradce pro prodej Florentina, začíná hledat kupce

Florentinum,

Florentinum, Zdroj: Michael Tomes

Celé staveniště je uzavřené a vchod hlídá ochranka
Florentinum
Z bývalé budovy nezbylo nic. Těžká technika nyní hloubí podzemní garáže
Florentinum
Z bývalé budovy nezbylo nic. Těžká technika nyní hloubí podzemní garáže
12
Fotogalerie
Investiční skupině Penta bude s prodejem kancelářského komplexu Florentinum radit čtveřice firem. Realitním poradcem bude společnost JLL, finančním a daňovým EY, technickým Arcadis a právní služby zajistí kancelář Dentons. Prodej by se měl rozjet v květnu. Oznámila to Penta.

Penta se rozhodla budovu u pražského Masarykova nádraží prodat kvůli současným výhodným podmínkám na trhu. Podle odhadu realitních makléřů by za ní mohla utržit kolem 275 milionů eur, tedy přibližně 7,5 miliardy korun.

Florentinum je prvním realitním projektem Penty v ČR a stálo zhruba 160 milionů eur, v přepočtu asi 4,4 miliardy korun. Budova nabízí celkem 49 tisíc metrů čtverečních hrubé plochy kanceláří v devíti podlažích, 7860 metrů čtverečních obchodních ploch, 3426 metrů čtverečních skladů a 602 parkovacích míst.

Galerie: Jak vypadá Florentinum

Součástí je také tři tisíce metrů čtverečních velké náměstí a Desfourská zahrada. Na ni navazuje nově otevřený hotel Motel One. Hlavními nájemci jsou společnost EY, advokátní kancelář Havel, Holásek & Partners nebo Renomia.

Galerie: Stavba Florentina začala v roce 2012

Penta budovu České typografie, bývalého sídla deníku Rudé Právo, koupila od rakouské společnosti S+B CEE Beteiligungsverwaltungs v lednu 2010. Stavba začala v březnu roku 2012, zkolaudovaná byla v říjnu 2013.

V Praze vlastní ještě kancelářský komplex Aviatica v areálu Waltrovka v pražských Jinonicích. Ten postupně doplní bytovými a rodinnými domy. Celkové náklady na Waltrovku přesáhnou pět miliard korun.