Penta míří na polský realitní trh, postaví kanceláře ve Varšavě

Marek Dospiva, spolumajitel společnosti Penta

Marek Dospiva, spolumajitel společnosti Penta Zdroj: E15 - Michael Tomes

Slovensko-česká skupina Penta vstupuje na polský trh s nemovitostmi. Ve varšavské čtvrti Mokotów společnost koupila pozemek, na němž vystaví kancelářskou budovu s budoucí plochou k pronájmu 24 500 metrů čtverečních, oznámila skupina.

Zahájení stavby je naplánováno na podzim 2015 a hotovo má být o 18 měsíců později. Investiční náklady včetně ceny pozemku firma odhaduje na 45 milionů eur.

Pro středoevropskou skupinu jde o první angažmá tohoto druhu v Polsku. „Tato transakce je prvním krokem v budování pozice Penty na trhu komerčních nemovitostí v Polsku,“ vysvětlil Jozef Oravkin, partner Penty.

V roce 2013 aktiva skupiny vzrostla na 6,5 miliardy eur a čistý zisk činil 100 milionů eur. Největší podíl investic (37 procent) míří do zdravotnictví. Nemovitosti na druhém místě představují pětinu investičního portfolia. Polsko se na celkovém byznysu skupiny podílí 15 procenty.

Největší transakcí Penty v Polsku byl nákup řetězce Žabka v létě 2007. Tehdy koupila 1800 obchodů za 140 milionů eur. O čtyři roky později prodávala firmě Mid Europa Partners již 2450 Žabek za 400 milionů eur. Podle obchodního šéfa a spoluvlastníka Jaroslava Haščáka tehdy vydělala 200 milionů eur. „Nebyl to nejlepší obchod naší historie, ale patří do úzké špičky,“ řekl v té době deníku Rzeczpospolita.

Gdaňské nádraží
Penta se o průlom na polský realitní trh pokusila již v tendru na přestavbu železničního Gdaňského nádraží ve Varšavě, jehož součástí má být nově i velké obchodní centrum. Jenže do finální fáze tendru se nakonec letos v únoru dostal belgický developer Ghelamco. Naděje Penty ale žije. Pokud jednání s Belgičany nedopadnou podle polských představ, mohou se česko-slovenští finančníci vrátit do hry.