Penta začíná stavět v Polsku, ve Varšavě rostou kanceláře za miliardu

První v polsku. Administrativní centrum za 1,2 miliardy korun se dostává do ostré fáze výstavby

První v polsku. Administrativní centrum za 1,2 miliardy korun se dostává do ostré fáze výstavby Zdroj: penta

V jedné z nejatraktivnějších částí polské metropole začíná v režii investiční skupiny Penta vznikat nové administrativní centrum. Je to první kancelářský projekt této skupiny v Polsku.

Na parcelu v centru Varšavy vlastněnou investiční skupinou Penta vjely stavební stroje. Skupina miliardářů kolem Marka Dospivy tam zahájila ostrou fázi výstavby kancelářského projektu nazvaného D48. Dají do něj 45 milionů eur, tedy kolem 1,2 miliardy korun. Pozemek Penta koupila přede dvěma lety.

Nová budova v lukrativní kancelářské lokalitě Mokotow nabídne k pronájmu přes 26 tisíc metrů čtverečních. Součástí bude také 1800 čtverečních metrů pro obchody. „Již v této rané fázi výstavby se projekt těší pozornosti potenciálních nájemců,“ uvedl Damian Grzywacz, manažer řídící realitní byznys Penty v Polsku.

Za exkluzivního agenta pro pronájem projektu si Penta vybrala poradce Savills. Dostavbu plánuje developer na třetí čtvrtletí 2017. Stavebním manažerem projektu bude společnost Hill International.

Opora byznysu

Investoři z Penty udělali z nemovitostí jednu z opor svého byznysu. Ve Varšavě má skupina v zásobě ještě jednu parcelu. Na ní postaví kanceláře s investicí kolem 60 milionů eur.

V Praze už má Penta za sebou výstavbu velkého kancelářského komplexu Florentinum. Pravděpodobně v květnu ho nabídne k prodeji. V areálu Waltrovka v Praze v Radlicích staví stejnojmenný bytový a administrativní areál.

V něm již stojí kancelářská budova Aviatica. Největší želízko v ohni má developer aktuálně hned naproti Florentinu u Masarykova nádraží. Pozemky pro obří kancelářský projekt firma nedávno koupila od Českých drah.