Penta získá do Florentina atraktivního nájemce: Plzeňský Prazdroj

Vizualizace centra Florentinum.

Vizualizace centra Florentinum. Zdroj: Penta Investments

Budova Florentina už získala svůj tvar
Penta již získala pro svou budovu nájemníky
Florentinum se nachází v bezprostřední blízkosti Masarykova nádraží
Vizualizace prostor před Florentinem
Vizualizace podoby Florentina
5
Fotogalerie
Dravci z investiční skupiny Penta jsou jen krůček od ulovení symbolu českého pivovarnictví, Plzeňského Prazdroje. Centrála pivovaru se totiž s největší pravděpodobností přesune z kancelářské budovy Myslbek v ulici na Příkopě do administrativního centra Florentinum, s jehož výstavbou nyní Penta finišuje. Deníku E15, který o možném stěhování centrály Prazdroje informoval už v červnu, to potvrdily zdroje obeznámené s vyjednáváním obou stran.

Prazdroj stěhování zatím oficiálně nepotvrdil. „Jednání stále probíhají a bylo by předčasné poskytovat jakékoliv informace,“ sdělila mluvčí pivovaru Kateřina Krásová.

Plzeňští si nyní v Myslbeku pronajímají kolem 3600 metrů čtverečních. V době vyhladovělého trhu, kdy poptávek nad pět tisíc čtverečních metrů je jako šafránu, je to pro majitele kancelářských center lukrativní nájemce. Navíc opentlený zvučnou značkou.

Pentě se do Florentina, které vyrůstá na místě bývalého sídla Rudého právě poblíž Florence, už podařilo zlákat například poradenskou společnost Ernst & Young, právní kancelář Havel Holásek & Partners nebo realitní konzultanty DTZ. Podle posledních dostupných informací už mají česko-slovenští finančníci ve Florentinu obsazeno více než polovinu ze 49 tisíc metrů čtverečních kancelářských ploch. První nájemci se mají do budovy stěhovat zkraje roku 2014.

Je přitom jasné, že o centrálu Prazdroje se svedl lítý boj. V metropoli je totiž aktuálně ve výstavbě 291 tisíc metrů čtverečních kanceláří, což odpovídá zhruba desetině celkového kancelářského trhu. Realitní poradci už začínají varovat před tím, že část z těchto nových ploch může zůstat prázdná.

Nyní v Praze postrádá nájemce přibližně 370 tisíc metrů čtverečních moderních kanceláří, což představuje zhruba třináct procent všech ploch. do výstavby bez předem zajištěných nájemců se pustil například realitní magnát Radovan Vítek. Projekt Quadrio v Praze u Národní třídy, kterou staví Vítkova skupina CPI, už má před dokončením pronajatou většinu obchodních ploch. V případě kanceláří to už však tak slavné není.

O peripetiích pražského kancelářského trhu vypovídá i údaj o jeho absorpci, který nezahrnuje jen poptávku firem, ale také úbytek pronajatých ploch způsobený zmenšováním nebo odchodem firem. V prvním čtvrtletí podle nemovitostních poradců pronajatých kanceláří v metropoli dokonce ubylo. Nyní je toto číslo zhruba na nule.