Po Central Parku chystá Ganik technologický areál

Central Park

Central Park Zdroj: E15 Anna Vackova

Neúspěšný developer rezidenčního komplexu Central Park Praha, Čechoameričan Milan Ganik, se pouští do dalšího realitního projektu. U severočeského Libouchce chystá výstavbu Nupharo Parku. Na více než šestihektarovém pozemku plánuje zbudovat komplex dvanácti budov, který bude sloužit jako vědecký a technologický park, konferenční a školicí centrum s ubytováním a podnikatelský inkubátor s výstavním pavilonem a kancelářemi.

„Stavební pozemky jsou ve vlastnictví společnosti Žďárek. Investor projektu, společnost Nupharo Park, má s vlastníkem uzavřenu smlouvu o smlouvě budoucí,“ uvádí dokumentace k projektu. Jediným akcionářem firmy Nupharo Park je podle obchodního rejstříku Ganikova společnost CPP Development, jejímž vlajkovým projektem byl Central Park Praha. Ganik ho prezentoval jako šestihvězdičkové bydlení po vzoru newyorského Central Parku.

V roce 2008 mu ale na projekt za čtyři miliardy korun došly peníze a banky odmítly na jeho velikášský záměr dál půjčit. Než nechat projekt zkrachovat a přijít o vložené finance, převzala Česká spořitelna v únoru 2009 řízení projektu a dokončila jej. Necelé dva roky po kolaudaci však zůstává téměř polovina z více než pěti set bytů neprodaná.Zahájení výstavby plánuje firma Nupharo Park už na příští rok. V představenstvu figuruje kromě Ganika i bývalá pražská zastupitelka a současná děkanka US Business School Praha Jana Ryšlinková.