Potvrzeno: Arkády Pankác převezme Atrium za 4,5 miliardy

Arkády Pankrác

Arkády Pankrác Zdroj: Anna Vackova/E15

Investorská společnost Atrium European Real Estate potvrdila dohodu o převzetí tříčtvrtečního podílu v nákupním centru Arkády v Praze na Pankráci za zhruba 162 milionů eur (4,5 miliardy korun). Podíl kupuje od francouzské developerské společnosti Unibail-Rodamco. Transakce by měly být dokončena ve druhém čtvrtletí letošního roku.

Transakci, o které již deník E15 dříve informoval, firma označila za „další pokrok ve své strategii stát se dominantním vlastníkem, provozovatelem a developerem nákupních center ve střední a východní Evropě“. Nákup bude Atrium financovat ze svých hotovostních zdrojů.

Zbývajících 25 procent v pankráckých Arkádách vlastní německá rodinná skupina Otto Group. Ta si svůj podíl ponechá.

Arkády Pankrác se otevřely v roce 2008. Počet návštěvníků nákupního centra trvale roste a v roce 2013 dosáhl 11 milionů. S prodejní plochou o rozloze skoro 40 tisíc metrů čtverečních patří k největším nákupním centrům v Praze. Unibail-Rodamco kromě nich vlastní v Praze ještě obchodní centra Černý Most nebo Chodov.

Vlna nákupů i prodejů

Pro Atrium znamená koupě Arkád třetí velkou akvizici během krátké doby. Investor nedávno získal za 83 millionů eur Afi Palác Pardubice. Ještě větší obchod společnost uskutečnila v Polsku. V Bydhošti převzala obchodní centrum Focus Mall za 122 milionů eur.

Nákupy odpovídají nové firemní strategii zaměřit se hlavně na vlastnictví velkých obchodních center. Do toho zapadá tento týden oznámený prodej portfolia více než sedmdesáti maloobchodních nemovitostí po celém Česku. Neznámý investor zastupovaný švýcarskou Peakside Capital Advisors je od Atria získal za 70 milionů eur.

Portfolio Atria v Česku tvoří přes dvě desítky retailových nemovitostí. Kromě Arkád a pardubického centra například i pražské Atrium Flora.