Praha bude mít novou památkovou zónu

Letecký snímek městské části Zbraslav

Letecký snímek městské části Zbraslav

Hlavní město se po deseti letech dočká další památkové zóny. Ministerstvo kultury v závěru minulého týdne odeslalo do připomínkového řízení návrh vyhlášky, která počítá s režimem přísnější ochrany pro Prahu-Zbraslav.

Zóna, o níž se poprvé začalo jednat již před šesti lety, vznikne v červnu v historické části Zbraslavi – tedy kolem náměstí, areálu kláštera a vrchu Havlín. Území, na nějž se vztahuje přísná stavební regulace, má rozlohu 0,69 kilometrů čtverečních a žije na něm 660 obyvatel. „Vzhledem k tomu, že se jedná o mimořádně přitažlivou lokalitu z hlediska bydlení i komerčních záměrů, lze očekávat, že tlak na novou výstavbu bude sílit a pokud nebude zajištěna památková ochrana území, může dojít k likvidaci částí stávající zástavby včetně památkově cenných objektů,“ napsalo ministerstvo kultury ve svém posudku.

V pořadí jedenáctá pražská památkově chráněná zóna je nakonec menší, než původně navrhoval Národní památkový ústav. Ten požadoval, aby do přísnějšího ochranářského režimu spadala i zbraslavská vilová čtvrť z konce 19. a začátku 20. století. To ale zbraslavští radní odmítli.

Kromě Zbraslavi chystá ministerstvo kultury letos vyhlásit chráněnou zónu také v Českém Těšíně. Obyvatelé i radnice ale proti památkové ochraně často protestují. V Ledči nad Sázavou proběhlo současně s prvním kolem prezidentské volby v polovině ledna referendum, kde se 95 procent místních vyjádřilo pro radikální zmenšení památkové zóny, protože často detailní nařízení památkářů zbytečně prodražují opravy domů a podnikání. Zrušení zóny projednávalo loni také zastupitelstvo města Mšeno, v Horním Slavkově na Karlovarsku chtějí podobně jako Ledečtí dosáhnout alespoň překreslení hranic chráněného území.