Praha chce zpět své firmy, teď se hraje o Trade Centre Praha

Pražský primátor Tomáš Hudeček

Pražský primátor Tomáš Hudeček Zdroj: E15 Anna Vackova

Vedení hlavního města pokračuje ve svém tažení získat zpátky pod křídla města společnosti, ve kterých má Praha většinový podíl. Má v plánu převzít stoprocentně společnost Trade Centre Praha, která se stará mimo jiné o městské nemovitosti, například paláce Adria a Platýz či Sovovy mlýny. Radní už dříve odsouhlasili odkup akcií Pražské plynárenské a vyslovili zájem o minoritní podíl v Pražských službách.

V současnosti Praha vlastní 90 procent akcií Trade Centre Praha, jednalo by se tak o odkoupení zbylých deseti procent od akcionáře Ralt Raiffeisen-Leasing. Celková hodnota akcií se pohybuje ve výši zhruba 3,2 milionu korun, pražští radní v úterý kvůli tomu schválili svolání valné hromady firmy. „Je naším zájmem, aby 100procentním vlastníkem byla Praha,“ uvedl primátor Tomáš Hudeček.

Kromě nákupu akcií chtějí radní obsadit dvě volná místa v dozorčí radě společnosti, na uvolněné pozice doporučili bývalou radní Helenu Chudomelovou a Jana Plívu.

Hudeček uvedl, že město pokračuje v získávání 100procentních podílů ve strategických firmách, pražští radní podle něj stále jednají o odkupu podílu akcií Pražské plynárenské, který drží německý koncern E.ON. Kontrakt chce magistrát uzavřít do konce roku. Za ovládnutí celé skupiny by měla Praha zaplatit podle odhadu 5,4 miliardy korun.

Financování chce řešit bankovním úvěrem, který bude následně splácet Pražská plynárenská. Tím se podle vedení města nezvýší zadluženost a splátky nebudou žádným způsobem zatěžovat rozpočet. Plán radních za TOP 09 podporuje i ČSSD, obě strany se na postupu dohodly v rámci dokumentu 500 dní pro Prahu.

Praha zároveň usiluje o odkup podílu v Pražských službách ve výši zhruba 17,3 procenta, který vlastní společnost Northward Holding Limited. Metropole v Pražských službách ovládá 77 procent akcií.

Vedení magistrátu prosadilo po patnácti letech také změnu v dodávkách pitné vody Pražanům. V říjnu zároveň vyprší smlouva mezi Prahou a společností Veolia, město od francouzské firmy převezme vodní zdroje Káraný a Želivka. Metropole převodem desetiny vodohospodářské infrastruktury, kterou pro hlavní město zajišťuje společnost Pražské vodovody a kanalizace (PVK), jež patří do skupiny Veolia, podle Hudečka ušetří ročně až desítky milionů korun.