Praha hrozí žalobou kvůli ceně pronájmu Škodova paláce

Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda Zdroj: profimedia.cz

Primátor Svoboda chce jednat se Sebastianam Pawlowským, vlastníkem Škodova paláce, o snížení nájemného. Pokud se vyjednání nižší ceny nepodaří, bude město zvažovat podání žaloby. Praha do Škodova paláce před lety sestěhovala většinu úředníků magistrátu.

Vedení metropole už dříve uvedlo, že pronájem paláce je pro město nevýhodný. Magistrát původně odhadoval, že sestěhování a pronájmem uvolněných budov ročně ušetří desítky milionů korun. Město za nájemné v soukromé budově loni zaplatilo 196 milionů korun.

Z pronájmu vlastních historických budov, které se po sestěhování úřadů v roce 2006 uvolnily, má přitom ročně jen 52 milionů korun. Při prodeji několika dalších domů získalo 311 milionů korun.

Praze vadí, že nájmy v okolních nemovitostech jsou údajně až o polovinu levnější. Budovu v Jungmannově ulici si magistrát pronajal od společnosti Copa Retail podnikatele Sebastiana Pawlowského na 20 let. Město na ni má předkupní právo.

Za nájemné Škodova paláce a služby měla Praha ročně platit 204,5 milionu korun. Pawlowski podle dřívějších informací médií firmu v roce 2007 prodal společnosti Guyana Holding sídlící v Lucembursku, u níž však zřejmě nelze dohledat skutečného vlastníka.

Podle Sebastiana Pawlowského se nájemné, které hradí hlavní město za pronájem, pohybuje spíše na spodní hranici dnešní tržní hodnoty nájemného. Například běžné nájemné obchodní plochy v přízemí v objektu Copa Centrum Národní, který staví společnost Copa Retail vedle Škodova paláce, se pohybují od 80 eur za metr čtvereční až do 150 eur za metr čtvereční. „Hlavní město Praha platí za přízemí v budově Škodova paláce přibližně dvacet eur za metr čtvereční. Veškeré plochy také byly pro hlavní město v roce 2006 zhotoveny na klíč a při vnitřních úpravách se bral zřetel na všechna speciální přání města,“ sdělil serveru E15.cz Pawlowski.

: