Praha rozdělí 200 milionů korun městským částem

Magistrát hlavního města Prahy

Magistrát hlavního města Prahy Zdroj: profimedia.cz

Hlavní město rozdělí městským částem 200 milionů korun na opravy a rozšíření škol a školek. S návrhem rozdělení rezervy souhlasila rada města. Informoval o tom náměstek primátora Ivan Kabický (ODS).

Materiál musí ještě ve čtvrtek schválit zastupitelstvo. Od příštího roku už Praha nebude v rozpočtu s těmito dotacemi počítat.

Většinu peněz podle Kabického dostanou městské části Praha 1 až 22. Například Praha 2 by měla získat peníze na výměnu oken a zateplení základní školy Sázavská, Praha 9 zase na přístavbu mateřské školy, která navýší její kapacitu. Radnice v Dolních Měcholupech bude moci letos postavit tělocvičnu. Naopak na peníze letos nedosáhnou Praha 10, 11 a 12, první městská část zřejmě dostane jen 2,5 milionu korun na opravu oken v základní škole na Uhelném trhu. Pro městské části bylo každoroční rozdělování rezervy něco jako „porcování medvěda“ ve sněmovně. Podle některých kritiků měly v minulosti větší šanci ty obvody, jejichž starosta měl dobré vztahy s vládnoucí koalicí, nebo ty, které měly svého zástupce přímo ve vedení hlavního města.

„Praha však v rámci úsporných opatření nebude od příštího roku v rozpočtu s rezervou pro městské části počítat. Osobně shodu koaličních stran na této věci vítám, rozdělování 'městského rozpočtového medvěda' jsem od počátku považoval za nesystémové opatření,“ uvedl v tiskové zprávě primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Loni Praha na tyto účely rozdala půl miliardy korun, návrh tehdy vyvolal roztržku v klubu ODS a musela se kvůli tomu sejít regionální rada strany.