Praha ukončila smlouvu s právníkem ve sporu o Škodův palác

Současné magistrátní sídlo, Škodův palác

Současné magistrátní sídlo, Škodův palác Zdroj: SJu CC BY-SA 3.0 Wikimedia-Commons

Praha vypověděla dvoumilionovou smlouvu s právníkem, který město zastupoval při soudním sporu ohledně nájemného za Škodův palác. „Zastáváme odlišné právní stanovisko,“ zdůvodnila rozhodnutí rady primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Zda se bude Praha dál ubírat cestou soudního sporu, nebo zvolí vyjednávání, odmítla sdělit.

Už v prosinci primátorka řekla, že soudní spor není nejšťastnějším řešením, a že bude s majiteli paláce jednat. Zda se nějaká schůzka uskutečnila, neuvedla. Podle primátorky zatím není jasné, zda Praha najme jinou právní kancelář, nebo zda zadá úkol magistrátním právníkům. „Včas vás budeme o všem informovat,“ řekla pouze.

Město se u soudu dožaduje snížení údajně předraženého nájemného. Za budovu v centru města, v níž sídlí magistrátní úředníci, platí ročně 200 milionů korun. Soud už dvakrát žalobu města zamítl.

Do Škodova paláce město v éře někdejšího primátora Pavla Béma (ODS) sestěhovalo většinu úředníků pražského magistrátu. Původně odhadovalo, že sestěhováním a pronájmem uvolněných budov ročně ušetří desítky milionů korun. Po uplynutí dlouhodobého pronájmu by ale celková částka vyplacená městem převýšila 4,4 miliardy. V minulosti přitom podle kritiků byla možnost koupit budovu za 1,5 miliardy korun.