Praha začne letos stavět digitální archiv

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Hlavní město chce ještě letos zahájit výstavbu svého archivu pro elektronická data na Chodovci. Zároveň magistrát opět navýšil plánované investiční náklady, které už dosahují 630 milionů korun bez DPH. Původní záměr, který odsouhlasili pražští radní v srpnu 2008, přitom počítal s celkovou investicí 333 milionů korun.

Nová osmipodlažní budova v areálu archivů na Jižním Městě se má začít stavět na přelomu října a listopadu. Praha už na Chodovec v rámci první etapy výstavby městského archivu, dokončené v roce 1997, přesunula velkou část historických dokumentů z Clam-Gallasova paláce na Starém Městě. Vybudování až třináctipatrového komplexu pěti objektů vyšlo před 15 lety na necelou půl miliardu korun.

Aktuálně magistrátní odbor městského investora vypsal na realizaci stavby za 630 milonů korun veřejnou zakázku. V novostavbě má sídlit datové centrum hlavního města, archiv elektronických dokumentů a pražský správní archiv. Přemístit by se tam měly v polovině roku 2014 ze Starého Města a z magistrátních prostor ve Škodově paláci.
Moderní sídla si na Chodovci nechaly postavit na přelomu tisíciletí také Státní ústřední archiv a Státní oblastní archiv pro střední Čechy. Celý rozsáhlý areál budov tehdy stál 1,7 miliardy korun.

Náklady na datové centrum skokově narostly podle vysvětlení magistrátu dvakrát. Poprvé ještě za bývalého vedení města, když radní v létě 2010 odsouhlasili dokumentaci pro územní rozhodnutí, která stanovila cenu 590 milionů. Na konci loňského roku pak nová koalice ODS a TOP 09 navýšila rozpočet o dalších 40 milionů. „Na základě výsledků geologického průzkumu základových podmínek a podrobného stavebně technického průzkum únosnosti střešní konstrukce bylo nutno zesílit nosnou konstrukci a zvýšit objekt ze šesti na osm nadzemních podlaží,“ vysvětluje růst nákladů mluvčí magistrátu Tereza Krásenská.

Odbor městského investora si letos nechal zpracovat od firmy Deloitte Advisory audit nákladů na pražské stavby. Vyplynulo z něho, že náklady hlavnímu městu nekontrolovatelně rostou. Když si odbor nechal namátkově prověřit výběrová řízení na velké stavby, zjistil, že některé zakázky byly předražené až o 60 procent.