Praha začne řešit Štvanici

Na pražské Štvanici bylo 15. ledna otevřeno venkovní kluziště pro veřejné bruslení.

Na pražské Štvanici bylo 15. ledna otevřeno venkovní kluziště pro veřejné bruslení. Zdroj: CTK/Roman Vondrous

Ještě dnes mohou projekční kanceláře podávat přihlášky do soutěže pražského magistrátu o studii na budoucí využití Štvanice. Na ostrově do minulého roku stával krytý chátrající zimní stadion, nyní tam Praha provizorně udržuje ledovou plochu pro bruslaře. V budoucnu však chce z celé Štvanice udělat moderní „centrum sportu pro širokou veřejnost se zaměřením na rekreační využití“.

Studie s názvem Ostrov pro Prahu musí magistrátu představit svůj celkový pohled na využití ostrova. Součástí studie má být i odborný architektonický názor. To bude však nejspíš obtížné. Jen u zbouraného stadionu se architekti neshodnou, zda by se zastřešení nad ledovou plochou mělo vůbec obnovit. Nad prvorepublikové kluziště totiž provizorní střecha přibyla až v roce 1956.

Třeba historik architektury Zdeněk Lukeš se už před časem vyjádřil, že by prosazoval návrat k odkryté ledové ploše: „Je to příležitost vrátit stadionu původní, prvorepublikový vzhled. Ostatně dnes se retrobruslení pod otevřeným nebem se svou specifickou atmosféru zase vrací – viz populární zápasy NHL v otevřených arénách.“

Praha pro komplikovanou studii zvolila jednoduchá kritéria na autory. Alespoň jednu obdobnou realizovanou práci za poslední tři roky a dále nejnižší nabídkovou cenu.