Pražské byty zdražují. Novostavby vyjdou levněji

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro E15

Ceny pražských bytů, které jsou v nabídce, se zvedají. Naopak nově postavené byty jsou levnější, meziročně o 5,5 procenta. Vyplývá to z analýzy, kterou představil předseda představenstva a generální ředitel developerské společnosti Trigema Marcel Soural.

Průměrně ceny nabízených bytů v prvním čtvrtletí stouply o 0,2 procenta na 61 430 korun za metr čtvereční. U nově postavených bytů prodávají developeři metr čtvereční průměrně za 54 400 korun. „Průměrná cena vylezla trochu nahoru. Nevíme proč, protože důvody k tomu nejsou,“ uvedl Soural. Dodal, že naopak kvůli novému občanskému zákoníku měla průměrná cena za metr čtvereční klesnout.

„Podle předpokladů by se po aplikaci zákoníku do ceníků developerských projektů měla skokově snížit průměrná cena, neboť se zahrnutím sklepa a plochy pod nosnými konstrukcemi zvýší podlahová plocha bytů,“ řekl Soural.

Počítá se vše

Od letošního roku při výpočtu ceny bytu musí developeři nově používat celou podlahovou plochu, včetně vnitřních svislých konstrukcí, stoupaček, vany či sprchového koutu. Do podlahové plochy bytu se musí nově počítat také rozloha sklepa, naopak lodžie, balkony a terasy se nezapočítávají.

Podle výpočtů Trigemy, která pražský rezidenční trh monitoruje od roku 2010, při přepočtu na tento systém vzroste „úřední“ výměra bytu průměrně o deset procent. Koncová cena bytu však zůstává stejná, na metr čtvereční tak musí být nižší.

Ne všichni developeři však na tento systém přešli. „Bohužel se tak děje maximálně u třetiny projektů na trhu, a tak si budeme muset na snížení průměrných cen na celém trhu ještě počkat,“ podotkl šéf Trigemy s tím, že tři čtvrtiny aktivních developerů stále prezentují v rozporu s občanským zákoníkem obytnou plochu místo plochy podlahové.

Zdražení kvůli DPH

Růst průměrné ceny podle něj mohlo způsobit i zavedení DPH z pozemku pod stavbou, což zdražilo byty průměrně o dvě procenta. Při nízkých maržích developerů se to podle Sourala muselo přenést do koncové ceny. Nový výpočet plochy bytu nejspíš developeři už zahrnuli do cen 990 bytů, které začali prodávat v průběhu prvního čtvrtletí.

Developeři v prvním čtvrtletí podle společné statistiky Trigemy, Ekospolu a Skanska Reality prodali v Praze celkem 1350 nových bytů, což je meziročně o 11 procent více. V nabídce bylo 6450 nových bytů, z toho je však 852 bytů v cenících developerů už déle než 24 měsíců. Průměrná cena skutečně prodaných bytů dosáhla 55 800 korun za metr čtvereční.