Pražský Palác Kotva změní majitele

Pražský Palác Kotva (vpravo), v pozadí obchodní dům Kotva

Pražský Palác Kotva (vpravo), v pozadí obchodní dům Kotva Zdroj: Michal Tomes/E15

Na trh komerčních nemovitostí se již brzy dostane další zajímavá stavba v lukrativním centru Prahy. Podle informací deníku E15 se totiž připravuje prodej historického Paláce Kotva, podle něhož byl pojmenovaný vedle stojící obchodní dům. Také v jeho případě se na trhu objevily spekulace, že bude na prodej.

Stejně jako „novou“ Kotvu vlastní i tuto prvorepublikovou stavbu irská společnost Markland. Prodej se děje za účasti Irské národní agentury pro správu majetku (NAMA), která během krize v rámci pomoci problémovým bankám typu Anglo-Irish získala do správy majetky řady developerů. Podobně se nyní prodává obří projekt Savarin u Václavského náměstí.
Prodej Paláce Kotva bude organizovat poradenská společnost JLL. Žádná ze stran se však k potenciální transakci nevyjádřila.

„O zájemce nebude nouze, protože lokalita naproti Palladiu a kousek od Obecního domu je velice prestižní,“ komentoval připravovaný obchod realitní profesionál, který si nepřál být jmenován.

O zájemce nebude nouze

Hned naproti Kotvě je těsně před dokončením prodej obchodního centra Palladium, které se s cenou kolem 600 milionů korun stane vůbec nejdražší jednotlivou nemovitostí, která se kdy v Česku prodala. O kousek dál v ulici Na Příkopě nedávno změnil majitele Slovanský dům.

Palác Kotva pochází z dílny architekta Jana Žáka, vznikl na sklonku dvacátých let. Stavba s funkcionalistickými prvky kdysi mimo jiné zahrnovala tančírnu pro pražskou smetánku. Historicky byl Palác Kotva známý také jako pobočka Československých aerolinií. Za vznikem sousedního obchodního domu Kotva jsou architekti Věra a Vladimír Machoninovi. Svého času nejmodernější nákupní centrum v Československu bylo dlouho povinnou zastávkou při výletech do hlavního města.

Letos si „nová“ Kotva připomíná 40. výročí od svého vzniku. Obchodní dům si zažil privatizační peripetie související mimo jiné s vytunelovaným fondem Trend. Irský Markland ovládá nákupní centrum od roku 2005. Vedle toho se Kotva musela vyrovnat i s novou konkurencí protějšího Palladia. Mimo jiné velkými rekonstrukcemi a zaměřením na náročnější zákazníky.