Projektanti zápasí s nízkou ziskovostí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Přestože ředitelé projektových kanceláří letos vesměs očekávají růst sektoru i tržeb, se ziskovostí jsou stále na štíru. Marže už se podle většiny firem v oboru letos zvyšovat nebudou, vyplývá z nové sektorové analýzy výzkumné společnosti CEEC Research. „Marže již letos zůstanou, kde jsou. Hlad po zakázkách je stále velký,“ uvedl na konferenci šéfů projektových firem ředitel CEEC Research Jiří Vacek.

Růst ziskovosti letos očekává jen pětina společností. Přibližně stejný počet naopak předpovídá pokles marží. Vyšší zisky očekávají hlavně velké kanceláře a firmy zabývající se inženýrským stavitelstvím. „Vzhledem k cenám projektů jsem toho názoru, že normální člověk na takovou práci nejde. Trochu lepší jsou ceny na státních zakázkách a potom tam, kde tu práci investor nebo stavební firma nahrává ‚svému‘ projektantovi – jde tedy o druh korupce,“ řekl Adolf Godík, projektant společnosti Statika stavebních konstrukcí.

Do budoucna jsou projektanti optimističtější. Lepší ziskovost jich v roce 2015 očekává 39 procent. Týká se to opět hlavně velkých společností a projektantů z inženýrského stavitelství. Z nich očekává lepší marže každá druhá firma.

První přestřelky

Nižší ziskovost ve stavebnictví už vyústila do přestřelky mezi projektanty a stavebními firmami o to, kdo může za vznik takzvaných víceprací, tedy dodatečných nákladů na stavbu. Projektové společnosti obvinily stavaře, že pomocí víceprací se snaží získat peníze, o které přišli v boji o zakázky pomocí dumpingových cen.

Stavební firmy to vidí obráceně. Odpovědnost za vícepráce předhodily projektantům. Kvůli jejich nekvalitní práci prý bylo loni nutné zhruba polovinu projektové dokumentace měnit již během probíhající stavby, uvedla studie CEEC Research.

V každém případě je podle analýzy možné očekávat, že situace bude ještě kvasit. Manažeři z oboru čekají letos desetinový úbytek hráčů na trhu. Vzniká však také prostor pro akvizice. Přibližně polovina šéfů projektových společností uvedla, že je otevřená vstupu strategického partnera.