Pronájem České pojišťovny zachránil pražský kancelářský trh

bývalá budova České pojišťovny

bývalá budova České pojišťovny Zdroj: CPI

Nebýt České pojišťovny, neměl by ve třetím čtvrtletí pražský kancelářský trh zdaleka tak dobrý výsledek jako deklarovaný meziroční růst o 77 procent.

„Hrubá realizovaná poptávka ve třetím čtvrtletí zaznamenala nejvyšší výsledek od druhého čtvrtletí 2011, ale především díky přejednání nájemní smlouvy pro Českou Pojišťovnu na dvou nemovitostech v Praze 4,“ uvedla Lenka Šindelářová, šéfka výzkumu trhu v poradenské společnosti DTZ.

Druhá největší kancelářská transakce uskutečněná od července do konce září se rovněž týkala obnovení smlouvy stávajícího nájemce, i když už tak velká nebyla. Společnost ExxonMobile se dohodla na opětovném pronájmu 8600 metrů čtverečních v budově Atrium Flora.

Třetí mezi významnými transakcemi byl již nový pronájem. Tuzemská dcera výrobce a tvůrce platebních systémů NCR si pronajala 3700 čtverečních metrů v karlínském centru River Garden II.

Nebývalý rozmach trhu

Pražský kancelářský trh v současnosti zažívá nebývalý rozmach nové výstavby. Za celý letošní rok developeři vrhnou na trh kolem 147 tisíc metrů čtverečních ploch. „To je o 85 procent více, než činí průměr posledních čtyř let,“ dodala Šindelářová z DTZ. Kvůli aktivitě developerů v metropoli přibývá neobsazených kanceláří a pod tlakem je i nájemné.

Poradna: Jak si vybrat kancelářské prostory