PSJ finišuje s největší zakázkou. Továrna v Rusku za čtyři miliardy začne v květnu vyrábět

Ruská továrna Kalevala na výrobu OSB desek. Stavěl PSJ

Ruská továrna Kalevala na výrobu OSB desek. Stavěl PSJ Zdroj: PSJ

Jeden z nejmodernějších závodů tohoto druhu nejen v Ruské federaci, ale i v Evropě. Jediný ruský provoz na výrobu OSB desek. Objemově největší zakázka historie PSJ. Všechny tyto charakteristiky vystihují nový závod společnosti OOO DOK Kalevala. Vyrostl nedaleko města Petrozavodsk a včetně dodávky kompletní technologie si vyžádal zhruba 3,8 miliardy korun. Vyrábět začne v květnu.

Na financování díla se podílí Česká exportní banka ve spolupráci s Exportní garanční a pojišťovací společností.

„Od února procházíme dílčími přejímkami jednotlivých objektů a inženýrských sítí. V průběhu dubna a května proběhne optimalizace a nastavení výrobního procesu. Dílo bychom měli investorovi OOO DOK Kalevala předat do užívání letos v květnu. Následně se naplno rozjede výroba OSB desek,“ uvedl projektový manažer PSJ Pavel Duran.

Na více než třicet měsíců trvající výstavbě se podílela zhruba dvacítka českých firem, které našly uplatnění zejména při dodávkách technologií a specializovaných činnostech. Obdobně je tomu i na dalších zahraničních zakázkách PSJ.

Areál společnosti Kalevala vyrostl na zelené louce a zabírá více než 380 tisíc metrů čtverečních. Nový provoz bude v první etapě ročně produkovat kolem 300 tisíc metrů kubických OSB desek (plošně lisované desky z orientovaných velkoplošných třísek).

Interiér továrny Kalevala na výrobu OSB desek. Stavěl PSJInteriér továrny Kalevala na výrobu OSB desek. Stavěl PSJ | PSJ Interiér továrny

„V Ruské federaci a obecně v tomto regionu máme rozpracovánu řadu dalších zakázek. Tím si řešíme nepříjemnou situaci na tuzemském trhu. Zahraniční zakázky umožňují růst naší společnosti, který by jinak nebyl možný, “ řekl E15.cz mluvčí PSJ Miroslav Fuks.

To, že finančně největší projekt v historii společnosti bude brzy překonán, Fuks nevyloučil. Podrobnosti prozatím komentovat nechtěl.