PSJ kupuje českou filiálku Alpine Bau od zkrachovalých Rakušanů

PSJ Holding - stavba

PSJ Holding - stavba Zdroj: Siebert Martin/Euro

Transakce, kdy český podnikatel kupuje tuzemskou část zahraničního koncernu v problémech, byly charakteristické pro loňský rok. I letos trend pokračuje: Česká skupina PSJ ovládaná svými manažery je těsně před koupí stavební firmy Alpine Bau CZ. Deníku E15 to potvrdilo několik zdrojů obeznámených s vyjednáváním. Rakouská mateřská firma Alpine Bau loni zkrachovala.

„Jednání probíhají, nejsou daleko od konce, uzavřená ale ještě nebyla,“ uvedl jeden ze zdrojů. Společnosti PSJ ani Alpine informaci nekomentovaly.

Skupina PSJ tak pokračuje ve svém akvizičním tažení. Nejdříve v roce 2011 koupila většinový podíl v brněnské firmě D. I. S. Díky tomu poprvé pronikla do inženýrského stavebnictví, tedy hlavně do silničních a železničních staveb. Před měsícem společnost oznámila akvizici firmy Inovat SE, hráče v oblasti elektroinstalací, a firmy SCF Servis. Díky ní se PSJ pro změnu dostala do správy budov.

Hlubší průnik do inženýrských staveb

V případě Alpine pronikne PSJ ještě hlouběji na území inženýrských staveb. Koupí firmy se hlavně dostane k obalovnám, které vyrábí asfalt. Alpine provozuje obalovnu ve Smolíně na Brněnsku, v dalších pěti moravských obalovnách má poloviční podíl. Kromě nich má po Česku osm závodů a středisek.

O hodnotě transakce lze zatím jen spekulovat. Napovědět mohou výsledky, které firma naposledy zveřejnila za rok 2012. Z tržeb 1,7 miliardy korun tehdy vytvořila provozní zisk přes 51 milionů.

Jen krátce po oznámení krachu Alpine Bau se do porcování skupiny pustil i český Metrostav, když koupil firmu BeMo Tunnelling, další dceru rakouského koncernu. Metrostav měl podle informací deníku E15 zájem také o českou větev Alpine, nakonec ji však přenechal PSJ.

Cenu firmy sráží ztráta

Hodnotu české Alpine Bau sráží neuhrazená ztráta minulých let, která předloni převyšovala 181 milionů korun. Stejně tak firma stihla své matce těsně před jejím bankrotem poslat půjčku 131 milionů korun. Do toho měl tuzemský podnik s aktivy za 1,3 miliardy korun závazky převyšující půl miliardy. Většina z nich však byla krátkodobých.

Na krach matky reagovala tuzemská Alpine prohlášením, že pokračuje v byznysu „as usual“. Už tehdy ale připustila, že patrně změní majitele. Podobně jako Alpine Bau CZ nemá dosud ani PSJ hotový audit výsledků za loňský rok. Předloni měla skupina PSJ při tržbách 7,6 miliardy korun zisk před zdaněním 129 milionů.

PSJ je ovládána čtveřicí členů představenstva vedeného Františkem Vaculíkem. Polovinu firmy dříve vlastnila také skupina PPF. Manažeři ale Kellnera v roce 2012 vyplatili. Podle tehdejších informací časopisu Týden za miliardu korun.

Loni na podzim se v čele dozorčí rady PSJ objevil ekonom a politik Vladimír Dlouhý a investiční bankéř Petr Kováč. Na skladbě akcionářů to nic nezměnilo. Do médií se PSJ dostala i v souvislosti s nedávnými policejnými zásahy v České exportní bance. Policisté se totiž v lednu podívali také do stavební firmy, protože byla jedním z dodavatelů v obchodních případech, které prošetřovali.