PSJ má další zakázku v Rusku, v Ufě staví továrnu na dřevotřísku

Stavba závodu Kronospan v ruské Ufě

Stavba závodu Kronospan v ruské Ufě Zdroj: PSJ

Česká společnost PSJ staví v ruském městě Ufa závod pro výrobce dřevotřískových desek Kronospan. Nový provoz bude stát kolem 56 milionů eur (přes 1,5 miliardy korun), výroba v něm začne v dubnu příštího roku. Na loňských výnosech PSJ se zahraniční zakázky podílely 59 procenty, přičemž Rusko patří mezi nejvýznamnější trhy firmy.

Kronospan plánuje v Ufě, správním středisku ruské republiky Baškortostán, vybudovat výrobní závod na pozemku s rozlohou 200 tisíc metrů čtverečních. Práce jsou rozděleny do čtyř etap. Provoz na dřevotřískové desky je první z nich. Druhá etapa předpokládá vznik závodu na výrobu takzvaných OSB desek, což jsou desky používané ve stavebnictví.

První hala továrny, kterou teď PSJ staví, bude zabírat 27 tisíc metrů čtverečních. Do poloviny letošního srpna by měla být připravena na montáž lisu. „Náš kontrakt obnáší pouze stavební dodávky bez technologických celků. Zároveň jsme však garanty projekčních prací,“ uvedl Jan Vašičkanin, projektový manažer PSJ.

PSJ patří mezi největší stavební společnosti v Česku. Celkové výnosy konsolidované skupiny PSJ loni klesly meziročně o 30 procent na 5,27 miliardy korun. I tak to byly třetí nejvyšší výnosy skupiny za posledních šest let. Hospodářský výsledek PSJ před zdaněním se přesto loni skoro ztrojnásobil na 372 milionů korun. V uplynulém roce dávala celá skupina práci zhruba 700 lidí.

Podle údajů na podnikovém webu má PSJ pět dceřiných firem zaměřených na stavební aktivity a další tři dceřiné společnosti působící mimo tento obor.