PSJ postavila luxusní apartmány v americkém Washingtonu

Vizualizace bytového projektu ve Washingtonu, který stavěla PSJ

Vizualizace bytového projektu ve Washingtonu, který stavěla PSJ Zdroj: PSJ

Česká stavební společnost PSJ se podílela na stavbě luxusních apartmánů v hlavním městě USA Washingtonu. Stavební práce začaly loni v květnu, nyní jsou už všechny byty prodány. Investorem projektu za 27,5 milionu dolarů (přes 600 milionů korun) je společnost Soco Connect, v níž má český stavební podnik více než pětinový podíl. Jde o druhý projekt PSJ na americkém trhu.

Před šesti lety firma PSJ dokončila rekonstrukci České národní budovy v New Yorku. „Obohaceni zkušenostmi z newyorské zakázky jsme se rozhodli vstoupit na americký trh realitních investic,“ uvedl Miroslav Horňák z představenstva PSJ, který se o projekt ve Washingtonu stará.

Hlavní město si firma vybrala kvůli rostoucím cenám realit. Horňák uvedl, že právě dokončený projekt tento předpoklad potvrdil. „Jeho výkonnost nakonec vychází ještě lépe, než bylo uvažováno v předběžné kalkulaci,“ řekl.

Nechybí střešní bazén

Luxusní rezidenční objekt ve Washingtonu vznikl ve čtvrti Georgetown. Obsahuje sedm apartmánů s celkovou rozlohou 2465 metrů čtverečních. V přízemí domu, do něhož se vchází z Wisconsin Avenue, je vyčleněno 207 metrů čtverečních pro obchody. Nechybí fitness, střešní bazén a sluneční terasa. Zázemí tvoří dvě podzemní podlaží s parkovišti. Dům je hotov, dělníci ještě dokončují úpravy v interiéru. Klienti si apartmány převezmou do konce roku.

Developerské seskupení při stavbě domu spolupracovalo s místní firmou, která projektu propůjčuje svou značku a záruku kvality. „Jsem přesvědčen, že se před námi v USA rýsují další zajímavé výzvy na stavebním a realitním trhu,“ uvedl Horňák.

PSJ patří mezi největší stavební společnosti v Česku. Její výnosy loni činily 4,36 miliardy Kč, zahraniční zakázky se na nich podílely 59 procenty. Mezi nejvýznamnější zahraniční trhy PSJ patří Rusko, Slovensko a asijské země.