PSJ staví u olympijského Soči komplex za desítky milionů eur

Olympijský komplex od PSJ

Olympijský komplex od PSJ Zdroj: PSJ

Tuzemská firma PSJ staví v Rusku komerční centrum poblíž Soči, které bude hostit olympijské hry v roce 2014. Hodnota kontraktu dosahuje téměř 52 milionů eur, v přepočtu zhruba jednu a čtvrt miliardy eur. Komplex v centru města Adler nedaleko mezinárodního letiště má být hotový do konce roku 2012. Jak oznámila PSJ, na exportním financování projektu se podílí PPF Banka a menší měrou i První česko – ruská banka. Investorem je společnost ER Seven Group.

Jihlavská společnost měla už loni rozjednaný ještě rozsáhlejší projekt na černomořském pobřeží. Desetimiliardová zakázka na výstavbu areálu pro zimní olympijské hry v Soči se však nakonec nerealizovala kvůli finančním problémům ruského investora, společnosti Newland.

Budoucího dominanta Adleru se má skládat ze čtyř částí. „Největším objektem komplexu bude třípodlažní obchodní dům o ploše téměř třicet tisíc metrů čtverečních. „Výstavbu realizujeme ve spolupráci se srbskou subdodavatelskou firmou. Nyní jsou provedeny veškeré zemní a základové práce,“ uvedl projektový manažer PSJ Jaroslav Řičánek. Následovat bude devítipodlažní administrativní budova.

Stavební firma PSJ má v Rusku několik dalších projektů. Buduje obchodní centrum ve městě Tambov. Práce na zakázce v hodnotě přes 253 milionů korun mají být dokončeny také za rok. V Rjazani finalizuje obchodní a zábavní centrum, u města Petrozavodsk staví závod na zpracování dřeva a v Kazani pracuje na rezidenčním komplexu.

Vizualizace části komplexu u Soči.Vizualizace části komplexu u Soči. | PSJVizualizace části komplexu u Soči