PSJ založila v Německu sesterskou firmu, získala zakázku v Drážďanech

První zakázkou PSJ Bau je stavba sedmipatrového bytového domu v Drážďanech (na vizualizaci) za 10,5 milionu eur (v přepočtu přes 294 milionů korun).

První zakázkou PSJ Bau je stavba sedmipatrového bytového domu v Drážďanech (na vizualizaci) za 10,5 milionu eur (v přepočtu přes 294 milionů korun). Zdroj: ctk

Stavební společnost PSJ se po dvou desetiletích vrací na německý trh. Založila tam sesterskou firmu PSJ Bau. Její první zakázkou je stavba sedmipatrového bytového domu v Drážďanech za 10,5 milionu eur (přes 294 milionů korun). V minulých letech přesunula PSJ své zahraniční aktivity východním směrem, hodně stavěla v Rusku. Její nová společnost se zaměří na unii, sdělil Ivo Štric, člen představenstva PSJ.

„Cílem nové společnosti je realizace rezidenčních, komerčních i industriálních staveb nejen v německy mluvících zemích, ale postupně i dalších zemích Evropské unie,“ uvedl Štric. V Německu PSJ začínala s exportní činností, v letech 1991 až 1992 tam uskutečnila řadu menších staveb.

„Návrat na západoevropský trh a dlouhodobé etablování na něm náleží mezi priority a strategická rozhodnutí představenstva PSJ,“ doplnil Štric. Firma PSJ Bau, GmbH, vnikla na konci minulého roku a v německém obchodním rejstříku figuruje od 5. ledna 2015.

Investorem drážďanské zakázky je sdružení dvou německých developerských firem. V ulici Wallstrasse postaví dům s 62 byty a dvěma podzemními patry pro garáže a sklepy. Přízemí obsadí banka Postbank. Pracovníci PSJ Bau převzali pozemek na konci roku 2014, práce potrvají osmnáct měsíců. „Předpokládáme, že na stavbě naleznou uplatnění jak čeští, tak i němečtí a polští subdodavatelé,“ uvedl Jiří Boudník, ředitel PSJ Bau.

Výnosy přesáhnou devět miliard

Společnost se značkou PSJ vznikla v roce 1990 a se svým holdingovým uskupením firem se postupně zařadila mezi největší stavební skupiny ve střední Evropě, uvedl mluvčí Miroslav Fuks. Konsolidované výnosy skupiny PSJ za rok 2014 převýší devět miliard korun, zatímco v roce 2013 tyto výnosy meziročně poklesly o 21 procent na 5,273 miliardy. Zisk skupiny před zdaněním v roce 2013 činil 372 milionů korun.

Mateřská společnost PSJ se zaměřuje na pozemní stavitelství, další firma skupiny, D.I.S., na výstavbu infrastruktury. Alpine Bau CZ se zabývá dopravními stavbami a Silasfalt obalovnami a asfaltovými technologiemi. Technologické a energetické stavby má v náplni PSJ Hydrotranzit, techniku prostředí firma EKOKLIMA a elektroinstalace podnik Inovat SE. Nabídku skupiny doplňuje firma SCF Servis působící ve správě nemovitostí.