Realitní obchod roku? Nejvyšší budova v Česku změnila majitele

Mrakodrap City Tower v Praze na Pankráci

Mrakodrap City Tower v Praze na Pankráci Zdroj: E15 Eduard Erben

Pražský mrakodrap City Tower
Výhled z nejvyšší budovy v Česku, City Tower v Praze na Pankráci
Výhled z City Tower na Prahu
Výhled z City Tower na Prahu
Výhled z City Tower na Prahu
6
Fotogalerie
Nejvyšší kancelářská budova v Česku, City Tower v Praze na Pankráci, má nového majitele. Společnost Marpona prodala nemovitost firmě Consideratio, která patří přes společnost Fintop do holdingu Proxy-Finance. Hodnotu transakce společnost nesdělila. Realitní poradenská firma DTZ však odhaduje, že by to mohl být realitní obchod roku.

„U prodeje budovy City Tower se bude pravděpodobně jednat o největší transakci v tomto roce,“ řekl vedoucí oddělení investic DTZ Ryan Wray.

Marpona v roce 2009 kupovala budovu od developerské firmy ECM, tehdy dala za mrakodrap 130 milionů eur, což je podle současného kurzu asi 3,3 miliardy korun. Také tehdy to byla největší nemovitostní transakce roku. Na tehdejší transakci se jako zprostředkovatel podílela skupina J&T.

„Do konce letošního roku již neplánujeme investice do dalších nemovitostí, toto však nelze vyloučit v případě, že se naskytne výjimečná investiční příležitost,“ sdělil Stanislav Zeman z Proxy-Finance. DTZ očekává, že do konce roku 2012 Česko podobný obchod s podnikatelskými nemovitostmi za víc než 100 milionů eur (kolem 2,5 miliardy korun) ještě zažije.

Předními postavami holdingu Proxy-Finance jsou finančníci Peter Vajda a Václav Foglar. Do skupiny patří například makléřská společnost BH Securities. Skupina v současnosti mimo jiné působí také v byznysu kolem slunečních elektráren, podílela se rovněž na reorganizaci Kordárny, zadluženého výrobce technických tkanin z Velké nad Veličkou na Hodonínsku. Proxy-Finance patřila mezi menšinové akcionáře zkrachovalé Investiční a Poštovní banky.

City Tower nabízí k pronájmu kolem 44 tisíc metrů čtverečních kanceláří a dalších ploch. Největším nájemcem výškové stavby je Raiffeisenbank.

Budova na pražském Pankráci měla být původně novým sídlem Českého rozhlasu. Stavební povolení na ni úřady vydaly již v roce 1983, avšak ještě před deseti lety šlo pouze o rozestavěné a opuštěné torzo. Objekt koupila v roce 2000 společnost ECM, kolaudace se po výrazné přestavbě uskutečnila v roce 2007.

Budova má 27 nadzemních pater a měří 109 metrů. Aktuálně je stále nejvyšší budovou v Česku. Nad tuto výšku se má ale dostat aktuálně stavěná AZ Tower v Brně. Ještě výš, a sice až na 139 metrů, míří plánované kancelářské věže, které chce v Praze na Chodově postavit skupina PPF.