Realitní obchod roku: Skanska prodala budovu za 1,3 miliardy

City Green Court

City Green Court Zdroj: Skanska

Německý nemovitostní fond Deka koupil právě dokončovanou kancelářskou budovu City Green Court na pražské Pankráci. Její developer, společnost Skanska, ji prodala za 53,7 milionu eur, v přepočtu zhruba 1,3 miliardy korun.

Zelená budova, která získá mezinárodní certifikát Leed Platinum, bude mít na osmi podlažích 17 tisíc čtverečních metrů pronajímatelných ploch. Dokončena má být v průběhu léta. Je z více než 90 procent pronajata, největšími nájemci jsou poradenská společnost PricewaterhouseCoopers a společnost GlaxoSmithKline.

Prodej City Green Court je první letošní velkou investiční transakcí na tuzemském realitním trhu, do níž se zapojil nemovitostní fond. Zahraniční investoři totiž zatím letos s uzavřením obchodů vyčkávají. Nákupní aktivitu brzdí utažené zdroje bankovního financování. V případě Česka jsou to také výrazně odlišná očekávání prodávajících a potenciálních kupců. Tuzemský a polský realitní trh totiž z celého regionu přitahují největší pozornost investorů.

Minulý týden oznámila společnost Orco, že se jí podařilo prodat pražskou budovu Rádia Svobodná Evropa/Rádia na Hagiboru americké společnosti L88 za 94 milionů dolarů, tedy necelé dvě miliardy korun. S firmou L88 se Orco také dohodlo na partnerství při výstavbě budov pro americký vládní sektor. Celkem 80 milionů dolarů L88 zaplatila v hotovosti, zbytek formou cenných papírů. Z nich papíry za 12 milionů dolarů jsou převeditelné do dvacetiprocentního podílu v mateřské společnosti subjektu, který budovu Rádia Svobodná Evropa převzal.