Realitní skupina Immofinanz nasměruje investice z Ruska na západ

Immofinanz, ilustrační foto

Immofinanz, ilustrační foto Zdroj: Immofinanz

Rakouská realitní skupina Immofinanz Group se po těžkých ztrátách v Rusku zaměří v investicích směrem na západ, zejména na Německo, Rakousko a Polsko. Chce se také soustředit téměř výlučně na kancelářské a maloobchodní reality a prodává své aktivity v logistice.

Immofinanz v pondělí oznámila, že se v uplynulém finančním roce propadla do čisté ztráty 361 milionů eur (9,75 miliardy korun) a nevyplatí dividendu. Zdůvodnila to ekonomickým propadem v Rusku a ostrou konkurencí na trhu kancelářských prostor ve východní Evropě. Firma získává z nájmů ve svých pěti nákupních centrech v Moskvě a logistickém centru v Petrohradu asi třetinu svých celkových výnosů z nájemného.

Nový šéf Immofinanz Oliver Schumy uvedl, že firma nehodlá odejít z ruského trhu. Své investice v této zemi ale pozastaví, dokud tamní ekonomika neoživí. „Je tedy jasné, že budeme znovu více investovat na západě,“ řekl Schumy na tiskové konferenci.

Immofinanz plánuje investovat v průměru 300 milionů eur ročně. Z toho do maloobchodních prostor chce směřovat 49 procent investic, zatímco do kancelářských realit to má být 47 procent. Immofinanz Group, jejíž akcie se obchodují na burzách ve Vídni a Varšavě, působí v Rakousku, Německu, Česku, na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku, Polsku a v Rusku.