Realitní trh klesá, domy a byty zlevňují

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Sedmicka

Na českém trhu s nemovitostmi na bydlení panují obavy z vývoje v letošním roce. Banky budou podle MindBridge Consulting pravděpodobně přísněji posuzovat žádosti o hypotéky, lidé budou mít kvůli vládním reformám míň peněz na utrácení.

Tuzemský trh s byty a rodinnými domy se z hlediska marží prodejců loni snížil zhruba o tři procenta na přibližných pět miliard korun. Na trhu ale panují obavy z vývoje v roce 2012. Vyplývá to z průzkumu společnosti MindBridge Consulting pro realitní síť RE/MAX Česká republika.

Pesimistické scénáře předpovídající hlubší propad trhu se v roce 2011 nenaplnily, uvedl výkonný ředitel a prezident společnosti RE/MAX ČR David Krajný. „Trh poklesl pouze přibližně o tři procenta oproti očekávaným deseti až 15 procentům a některé segmenty se těšily i oživení,“ sdělil šéf sítě. Na loňský pokles trhu měl podle průzkumu hlavně vliv nižší počet prodejů. Z menší části se na poklesu hodnoty marží podílelo také zlevňování nemovitostí.

Obchody s byty a domy uskutečněné prostřednictvím realitních kanceláří klesly v roce 2011 podle marží o 2,2 procenta na 2,7 miliardy korun. Mimo realitky se loni uskutečnily transakce, které MindBridge Consulting z hlediska marží ocenila na 2,3 miliardy korun.