Regulace činží končí, pražské radnice zdražovat nebudou

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Na konci roku definitivně odzvoní regulovanému nájemnému. Dramatického zvýšení nákladů se ale většina ze stovek tisíc těch, kteří bydlí v městských a obecních bytech, obávat nemusí. V Praze zůstanou činže v obecních bytech převážně stejně vysoké jako dosud, radnice šestého obvodu je dokonce sníží. Naopak v Brně musí lidé od prosince platit za metr čtvereční místy až o 29 korun více.

Radnice mohou nájemné jednostranně zvyšovat do konce roku. Pokud se po ukončení regulace pronajímatel s nájemníkem nedohodnou na ceně, mohou se nájemníci obrátit na soud se žádostí o určení nájemného v místě a čase obvyklého. Jednostranné zvýšení činží ze strany vlastníků nebude možné.

Zdražení se obávali hlavně obyvatelé lukrativních čtvrtí, v metropoli je to Praha 2 nebo 6. V Praze 6 by nájemné v lokalitách, jako jsou Bubeneč a Dejvice, mohlo dosáhnout až 149 korun za metr čtvereční. „To se ale nestane. Momentálně je průměr zhruba 95 korun, od ledna to bude necelých 91 korun,“ potvrdil místostarosta Prahy 6 Štěpán Stupčuk.

„V Praze 2 se změnou od ledna 2013 nepočítáme, přistoupili jsme k ní už od letošního července. Stávající nájemníci měli možnost podepsat dodatek s inflační doložkou k nájemní smlouvě, v tom případě se jim nájemné prakticky nezvýšilo,“ uvedla zástupkyně starostky druhé městské části Kateřina Jechová.

Další změnou v Praze 2 je stanovení takzvaného základního nájemného ve výši 120 korun za metr čtvereční pro nově uzavírané nájemní smlouvy. Základní nájemné budeme stanovovat každý rok ve čtvrtém čtvrtletí na základě průměru cen z aukcí nájemného a cenové mapy, dodala Jechová.

nájemnénájemné

V osmé městské části představuje měsíční nájemné v bytech první kategorie, které tvoří drtivou většinu obecního fondu, rovných 100 korun za metr. „Rozhodli jsme se, že nájemné v příštím roce zvyšovat nebudeme. Naposledy k úpravě došlo v polovině loňského roku,“ uvedl místostarosta Ondřej Gros.

Jiný přístup zvolila Praha 4, kde se nájemné zvýšilo už od letošního května, a to diferencovaně, podle jednotlivých katastrálních území. Částky se pohybují přibližně od 94 do 127 korun za metr. Průměrná výše nájemného v této městské části je nyní 102 korun za metr čtvereční.

V Brně se nájemné v bytech v závislosti na lokalitě zvýšilo od tohoto měsíce. Největší skok zaznamenali obyvatelé Pisárek, Černých Polí nebo Starého Brna. Místo necelých 67 korun měsíčně za metr zaplatí 96 korun. V Brně-středu mohli nájemníci využít nabídky na rozložení zvýšení nájemného do dvou let. V tomto případě ale cena vzrostla i o inflaci.